ODMAH SE OBRATI LJEKARU! Ukoliko imaš neki od OVIH SIMPTOMA, a stolica IMA UŽASAN MIRIS, REAGUJ odmah!

Ovaj miris je zaista neprijatan, ali vjerovali ili ne može da bude još i gori nego inače uglavnom zbog bakterija prisutnih u debelom crijevu. Nekad je ovo i razlog za uzbunu, jer simptomi mogu ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme.
 
Miris ljudske stolice je zaisrta neprijatan, ali vjerovali ili ne može da bude još i gori nego inače uglavnom zbog bakterija prisutnih u debelom crijevu. Nekad je ovo i razlog za uzbunu, jer simptomi mogu ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme.


Prvi je malapsorpcija

Malapsorpcija se javlja kada vaše tijelo nije u stanju da apsorbuje odgovarajuću količinu hranljivih sastojaka iz hrane koju jedete. Uzrok može da bude netolerancija na ugljene hidrate, što je nemogućnost potpune obrade šećera i skroba, netolerancija mlečnih proteina, alergije na hranu…

Gastritis, upala želuca i crijeva, može se javiti nakon konzumacije hrane kontaminirane bakterijama kao što su E. coli ili salmonela, kao i virusima ili parazitima. Ubrzo nakon razvoja infekcije, mogu se pojaviti grčevi u stomaku, a zatim stolica sa lošim mirisom.

Lijekovi i suplementi mogu izazvati ovaj problem 

Određeni lijekovi mogu prouzrokovati gastrointestinalnu nelagodnost i dijareju. Uzimanje nekih multivitamina bez recepta takođe može izazvati stolicu sa čudnim smradom, ako ste alergični na sastojke suplemenata.

Nakon terapije antibioticima, možda ćete imati čaki užasno smrdljivu stolicu dok se vaša normalna bakterijska flora ne obnovi. Dijareja lošeg mirisa može biti neželjeni efekat uzimanja više od preporučene dnevne doze multivitamina ili bilo kog vitamina i minerala

Kada je vrijeme da se obratite ljekaru?

Stolice sa izrazito neprijatnim mirisom mogu biti znak ozbiljnog zdravstvenog stanja. Odmah se obratite ljekaru ako se javi neki od sledećih simptoma: krv u stolici, crna stolica, bleda stolica, groznica, bol u stomaku, nenamjerni gubitak težine.