Opustošena kuća Esme Redžepove Iz doma blizu sve odnijeto, na zidu tužan detalj

Opustošena kuća Esme Redžepove Iz doma blizu sve odnijeto, na zidu tužan detalj

Esma Redžepova, neokrunjena kraljica romske muzike i simbol Balkana, bila je više od muzičke legende. Njen raskošni glas i neizmjeran expertise donijeli su joj globalnu slavu, ali je njena istinska veličina ležala u humanitarnom radu i bezgraničnoj ljubavi prema djeci. Proslavljena na svjetskoj sceni, njena dobrota je jednako veličanstvena, usvajanjem 47-ero djece, kojima je pružila dom i ljubav, čime je postala simbol majčinstva i humanosti.

Esmina humanitarna posvećenost odvela ju je čak i do nominacije za Nobelovu nagradu, dva puta, čime je dokazala da umjetnici poput nje ne ostavljaju trag samo kroz muziku već i kroz djelovanje za dobrobit onih u potrebi.

Nažalost, njen fizički dom, koji je trebao postati utočište kulture, solidarnosti i umjetnosti, sada je pustoš. Kuća, ušuškana u mirni dio Skoplja, nekada puna života, sada je prepuštena zaboravu. Obijena i napuštena, s polomljenim prozorima i razbacanim uspomenama, svjedoči o jednom slavnom životu koji se sada nalazi na ivici zaborava. Haljine koje su nekada krasile Esmu na sceni, sada stoje u ormarima, zaboravljene i prekrivene prašinom vremena.

Esma Redžepova sanjala je da njen dom bude centar okupljanja mladih talenata i mjesto za humanitarni rad, ali je sudbina njenog doma postala suprotnost tom snu. Dok se njena ostavština u vidu muzike i humanitarnog djelovanja pamti, njen fizički trag, nažalost, prijeti da se izgubi u zaboravljenim zidovima njene nekada predivne kuće.

(Telegraf.rs)