8 viralnih fotografija za koje je dokazano da su zapravo čista laž

Čak i djeca znaju da jako puno toga što na internetu vidimo zapravo nema veze s istinom. No bez obzira na to, ogroman broj ljudi slijepo vjeruje svemu što vidi i čuje.

Primjer su ove viralne fotografije za koje je kasnije dokazano da su zapravo bile laž. Pogledajte 10 primjera:

Žena-žaba

Ljubičasta šuma u Škotskoj

Slika prekrasne ljubičaste šume na škotskom otoku Skype u stvarnosti izgleda drugačije. Zelena je, a ljubičastu boju je dobila u Photoshopu.

Ovu ženu je netko fotošopirao. Originalna fotografija je ova na desnoj strani.
Ogromna mačka

Ne, ni ova fotografija nije stvarna. Počela se širiti internetom još 2003. godine, a na njoj je mačak Jumper koji navodno ima 40 kg. Bila je to samo šala i fotomontaža vlasnika Cordella Hauglieja koji je fotošopirao ljubimca prije nego što ga je pokazao prijateljima.
Krava na autu

Fotka se u listopadu 2013. godine preko Twittera proširila internetom. Netko je upozoravao ostale da se životinje zbog hladnoće često griju na ili ispod auta te je zamolio vozače da provjere krije li se neka životinja ispod auta prije nego što sjednu u vozilo.
Dječačić brani seku od potresa

Ova fotografija postala je viralna 2015. godine nakon potresa u Nepalu. Dječačić je navodno grlio seku kako bi je štitio od novog potresa, no zapravo je riječ o fotografiji iz 2007. godine čiji je autor fotograf Na Son Nguyen. On je otkrio da je fotka nastala u jednom selu u Vijetnamu. Dječačić i curica igrali su se vani dok su njihovi roditelji bili zaokupljeni nečim drugim. U jednom trenutku je djeci prišla nepoznata osoba i klinkica se uplašila pa ju je 4-godišnji brat zagrlio.
Morski pas na autocesti

 

Jedan lik je na Twitteru objavio da morski pas pliva poplavljenom autocestom kod Houstona. Fotka je nastala 2017. nakon uragana Irme, a nešto kasnije se saznalo da je morski pas izrezan iz druge fotke…
Kapljica morske vode pod mikroskopom

Ova fotka je godinama bila viralna. Navodno je predstavljala jednu kapljicu morske vode pod mikroskopom. Stručnjaci su otkrili da je ovako nešto nerealno i da bi za ovoliki broj živih organizama bile potrebne tisuće litara vode, a ne jedna kapljica.