FOTOGRAFIJE POSLIJE ZEMLJOTRESA,

Nakon razornog zemljotresa u Turskoj koji je odnio više od 30.000 života, traže se krivci među nesavjesnim investitorima.

Turski zvaničnici saopštili su u nedelju da je izdato 113 naloga za hapšenje u vezi sa izgradnjom zgrada koje su se srušile u zemljotresu i koje možda nisu ispunile bezbjednosne standarde. Turska policija je već privela najmanje 12 osoba, uključujući građevinske izvođače, pošto su se zgrade koje su trebale da izdrže zemljotres rušile. Vlasti u Turskoj izdale su naloge za hapšenje više lica, odgovornih za izgradnju zgrada koje su se srušile u katastrofalnom zemljotresu u ponedeljak.

Profesor doktor Branislav Ivković sa Građevinskog fakulteta, govorio je o raznornim zemljotresima koji su pogodili Tursku i Siriju, ali i o odgovornosti koju imaju investitori za porušene objekte.

“U Turskoj je masovno privatno građenje, privatni investitori ne mogu da nemaju želju da štede gde god stignu. Kod nas je makismalni zemljotres 6 Rihtera, a mi proijektujemo na 8. Ovo je takvo neznanje i javašluk i to samo da bi se imalo više kvadrata. Pogledajte armaturu i segregaciju, to nema funkciju. Oni kablovima za struju presecaju stubove, isecali su stubove da bi mogao auto servis da radi, temeljne grede su probijene, one više nemaju funkciju. Sve je to rađeno da bi se povećali kvadrati za prodaju. Sa ovakvim radom ne može da se dobije upotrebna dozvola. Urbanisti su prvi u lancu, na njima je da previđaju stambene objekte tamo gde je tlo homogeno, da ne bude raznorodan geološki sastav. Arhitekte su druge u nizu, u Dubaiju mogu da rade šta hoće, tamo nema zemljotresa. Ovde se zna, simetrični objekti daleko bolje nose, do asimetričnih. Masa objekta mora biti veća na dnu, nego na vrhu”, rekao je Ivković i dodao:

“Mi možemo da budemo mirni, kod nas se dobro gradilo. sva naselja na Novom Beogradu mogu biti mirna. Firme koje su gradile te zgrade, radile su sve po propisu. Od 70-ih godina sve što je projektovano, građeno je kako treba. Objekti građeni 1915, 20, 30 sve su to dobri objekti, to su zidovi po 48 cm, u kontra smjeru slagana opeka. MI smo mirni, jer su zgrade projektovane da izdrže udar do 8 Rihtera, a u Srbiji je moguć potres od 6 Rihtera. Investitori moraju da grade dobro, ne smiju da štede, inspekcija mora da pojača kontrolu”, zaključio je on.

Pogledajte primjer katastrofalne gradnje u Turskoj:

turska-s

(MONDO)