HEROJI KAKVIH JE DANAS MALO! Prvi bh.

Pripadnici Gorske službe spašavanja Novi Grad Sarajevo danas su sletjeli na Međunarodni aerodrom Sarajevo, a nakon uspješno okončane misije u Turskoj gdje su spasili 10 osoba.

Spasioci GSS-a Novi Grad Sarajevo bili su u Hatayu, jednim od gradova koji su najviše pogođeni razornim zemljotresom s kojim se suočila Turska prošle sedmice.

Pripadnici GSS-a Novi Grad među prvim su spasiocima koji su otputovali u Turskoj, spremni pomoći onima kojima je to u ovim trenucima najpotrebnije.

U Tursku se otputovali osmog februara, a danas su oko 14:30 sati sletjetli na Međunarodni aerodrom Sarajevo gdje su ih dočekali porodica i građani, ambasador i načelnik, ponosni na ovu grupu spasilaca koja je osvjetlala obraz cijele Bosne i Hercegovine.

“Ono što vidimo u medijima je realna slika, ali dok ne doživite realnu situaciju ne možete predvidjeti kako je. GSS Novi Grad je otišao, uspjeli smo spasiti 10 osoba što nas je motivisalo da radimo srcem, dušom i tijelom. To su neki prvi utisci, pod emocijom sam, trebat će nam vremena da prebrodimo. Deset živih i na kraju smo izvukli 27 tijela iz ruševina. Ovo je katastrofa, što smo vidjeli tamo. Kad smo otkopavali jedan objekat zatekli smo tročlanu porodicu u zagrljaju, majka otac i kćerka – to je nešto što će nam ostati u sjećanju”, rekao je Dobrača.
331628827-6030558470356979-7462356335253679913-n

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin dočekao je prvu ekipu koja je otišla u Tursku te je iskoristio priliku da se zahvali cjelokupnoj BiH.

“Od jučer nam stižu vijesti o čudesnim spašavanjima, čudima koja se dešavaju. Milion ipo osoba je ostalo bez doma, nastavit ćemo potragu dok se i posljednja osoba ispod ruševina ne pronađe”, rekao je ambasador.

Spasioce je na sarajevskom aerodromu dočekao i Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo

“Ovo je tim koji je uspio da spase najveći broj ljudi. Ponosi smo. Vidjeli smo veliku solidarnost našeg naroda kroz prikupljanje pomoći, ali upravo najteži dio posla su obavili oni. Imali su situaciju gdje su bili u ruševini kada je bager pridržavao jednu ploču u momentu kada je bio zemljotres. Ali na svu sreću niko nije povrijeđen”, rekao je Efendić.