MORE U TURSKOJ SE IZNENADA POVUKLO ZA

Stručnjaci istražuju slučaj povlačenja Mramornog mora za čak 25 metara. Opservatorij Kandilli u Turskoj objasnio je kako tako jaka oseka nije povezana s potresima, već s jednim meteorološkim događajem

Brojni prirodni fenomeni zabilježeni su u danima nakon razornih potresa koji su pogodili Tursku i Siriju, među kojima je i prizor maslinika iz kojeg je nastao kanjon dubok 50-ak metara. Osim toga, sada stručnjaci istražuju i slučaj povlačenja Mramornog mora za čak 25 metara. Opservatorij Kandilli u Turskoj objasnio je kako tako jaka oseka nije povezana s potresima, već s jednim meteorološkim događajem.

Slično je objašnjeno i na Tehničkom sveučilištu u Istanbulu, prenosi N1 BiH.

”Zbog centra visokog tlaka koji se nalazi na zapadu Turske, vjetar već dulje vrijeme puše od sjevera prema jugu iznad Istanbula prema Mramornom moru. Prema podacima Glavnog zavoda za meteorologiju, intenzitet ovog vjetra jest 20 kilometara na sat.

Ovaj vjetar neprestano nosi površinsku morsku vodu na obali Mramornog mora na europskoj strani Istanbula prema jugu. Zbog toga se razina vode smanjuje i povlači na sjevernoj obali Mramornog mora u smjeru Avcilara, dok se razina povećava na južnoj obali Mramornog mora”, navode.

Iako ovaj događaj nije povezan s potresima, stručnjaci su nedavno objavili kako su potresi prouzročili pomicanje tla Anadolije za čak tri metra.