NAPITAK ZA ČIŠĆENJE JETRE: 3 sastojka brišu

Prirodni lijekovi za čišćenje jetre od toksina – napitak od limuna i celera i alkoholna tinktura od cimeta, maslačka i đumbira.

Masna hrana, al*ohol, ali i neki lekovi mogu da opterete jetru pa joj treba pomoći promjenom životnih navika. Čak i paracetamol može da bude hepatotoksičan ako se koristi na duži rok, kao i lijekovi iz grupe citostatika.

Da biste očistili jetru, savjetuje se da jednom godišnje primijenite prirodnu kuru pomoću zdravih napitaka.

Recept za sok od limuna i celera dala je farmaceut Hristina Milošević, u emisiji “RTS Ordinacija”.

Potrebna su vam tri limuna i dobro bi bilo da budu organski, a ako ne možete da ih nabavite, obavezno ih oljuštite. Izmiksajte ih dobro u blenderu sa pet stabljika celera i jednom vezom peršuna. Kad masa bude dobro usitnjena, dodajte šest kašika vode i ostavite napitak u frižideru.

Tako spremljen, on može da stoji tri dana, a koristi se dvaput dnevno. Svaki put ga treba koristiti pola sata pre obroka.

Odlična tinktura se pravi od korena maslačka koji se kupuje kao čaj. Na dvije pune kašike ovog korijena, treba dodati i dvije kašike svježeg đumbira sjeckanog na sitne kockice, kao i dva manja štapića cimeta.

Izmešajte ovo u tegli, pa prelijte al*oholom od 70 odsto, tako da svi sastojci ogreznu. Najbolje je da tegla bude tamna ili je uvijte u foliju. Mješavinu treba držati na sobnoj temperaturi, ali na tamnom mestu. Posle 40 dana, procijedite je i dobijenu tinkturu sipajte u bočicu s kapaljkom.

Tinkturu za čišćenje jetre treba koristititi pola sata pre ručka i pola sata pre večere, u dozi od 20 kapi. Tretman treba praktikovati samo jednom godišnje. Ovu tinkturu ne smeju da uzimaju deca, trudnice i dojilje.