NE MOGU NUTRICIONISTI DA VAM PRIČAJU O

NE MOGU NUTRICIONISTI DA VAM PRIČAJU O

Profesor dr Vojislav Perišić otrkiva da li je zdravo stavljati mlijeko u kafu i koja dnevna količina je dozvoljena.

Početak dana bez kafe teško je zamisliti. Nije bitno da li je domaća, espreso, nes ili filter, sa mlijekom ili bez, važno je da nas razbudi. Decenijama unazad vode se polemike o tome koliko je kafa zdrava, posebno ona sa mlijekom. Bilo je raznih studija, preporuka, savjeta, ali šta je na kraju istina?

Posljednje istraživanje u Švedskoj pokazalo je da je u kafu dobro staviti malo mlijeka. Profesor dr Vojislav Perišić, u emisiji “Uranak” na K1 televiziji, govorio je o tome koliko to malo može da poremeti naš sistem za varenje, ali i koja je kafa dobra i koje mleko bi trebalo stavljati u nju. Kafa predstavlja glavni antioksidans, koji preventivno djeluje kod bolesti kao što su Alchajmer, karcinom pankreasa i debelog crijeva, ali i ciroze jetre.

“Kafa je glavni kapitalni antioksidans. Antioksidanasi su antikancerska supstancija. Čak 15 odsto antioksidanasa, antikancerskih materija nalazi se u kafi koju popije prosječni Amerikanac. Antikancerske materije preventivno dejluju protiv Alchajmera, karcinoma pankreasa i debelog crijeva, ali i ciroze jetre”, rekao je dr Voja i pojasnio razliku između dvije vrste kafe koja postoji.

“Imamo dvije vrste kafa, to su arabika i robusta. Arabika ima manje kofeina, a više antioksidantnih materija i daje prelepu aromu. Ona se bere, a ne žanje po zemlji. Porijeklom je iz Etiopije i najskuplja je. Robusta se žanje, mahom je iz močvara Indonezije i Indije, ima dosta kofeina, ali ne daje dobar ukus. U arabici se uživa, a robusta budi. Najidealnija kafa je: 70 odsto arabike, a 30 odsto robuste, ipak je to jako teško naći”, rekao je profesor.

Iako u Srbiji ljudi uživaju u ispijanju kafe, dr Perišić smatra da pijemo veoma lošu mješavinu kafa, odnosno da je u pitanju otpadna robusta.

“Mi pijemo dosta loše mješavine, često je to otpadna robusta. U velikim transportima, dođe do pucanja džaka, oni to pokupe sa tih brodova, samelju i sterilišu. Kafa stimuliše moždane ćelije da rade sa asocijacionim vezama i takve osobe ne moraju da brinu da će dobiti Alchajmerovu bolest”, rekao je dr Voja.

Doktor smatra da je dozvoljeno popiti dnevno tri puta po dvije šoljice male kafe, što iznosi nešto manje od pola litre dnevno i napominje da kafa preventivno štiti od raznih opakih bolesti.

“Tri puta po dvije male kafe dnevno je dozvoljeno popiti. To je negde oko 400 stotine miligrama dnevno, malo manje od pola litre. Unos kafe štiti od karcinoma debelog crijeva, raka jetre, raka pankreasa. Kapitalna stvar za pankreas je da se unosi mnogo antioksidanasa sa hranom. Kafa je lijek i korisna je, a najveći efekat joj je prije jela, da bi joj se što prije apsorbovao kofein i onda išao u tkiva, mozak, srce, pankreas, debelo crijevo i jetru”, rekao je dr Perišić.

Iako mnogi nutricionisti kažu da mlijeko u kafi nije dobro, dr Perišić smatra da oni ne bi trebalo da odlučuju o tim stvarima, jer mleko u sebi sadrži kazein, koji ima blago euforično dejstvo.

“Mleko ima beta jedan kazein. On pored antioksidantnog dejstva ima i blago euforično dejstvo. Ono što podstakne kofein, kazein ga smiri i onda tu napravimo divan balans. Nutricionisti nisu ljekari, oni ne mogu da liječe i da daju savjete, već su ljekari ti koji to moraju da kažu, a nutricionisti da realizuju”, dodao je dr Perišić, a onda napravio razliku između mlijeka životinjskog i biljnog porijekla.

“Bademovo i pirinčano mlijeko nisu mlijeka. To su preparati sačinjeni od koštunjavih plodova iz koga se iscjedi mast i voda. Oni nemaju sve kapitalne nutritente koje imaju mlijeko životinjskog porekla. Nemaju cink i selen. Zdravije je u kafu dodati ovčije ili kozije mlijeko, jer u njima nema toksina, lipidni sastav ovih mlijeka je apsolutno najbolji”, objasnio je.

Na pitanje da li je dobro popiti kafu prije treninga, dr Voja je odgovorio:

“Kafa jedino sportisti može da napravi problem, jer će zbog nje često ići da mokri. Zapamtite, kafa je čudo od napitka i sprjječava četiri kapitalne bolesti u ljudskom organizmu. Kome odgovora, treba da je pije”, rekao je doktor i dodao da kafu ne bi smele da piju osobe koje imaju srčane probleme, ali ništa im neće škoditi ukoliko popiju jednu ili dvije male šoljice dnevno

Doktor se osvrnuo i na nedavnu pojavu rižinog mlijeka, koje se pokazalo odličnim za bebe koje imaju problem sa nutritivnim alergijama.

“Prije nekoliko dana se pojavilo za bebe koje imaju teške probleme sa nutritivnim alergijama i ogromne absortivne probleme, rižino mlijeko, koje je hidrolizator proteina sa dodatkom i ima nula posto antigena. To nije ovo rižino mlijeko koje se kupuje u radnjama, već specijalno mlijeko pravljeno za bebe i pokazalo se da na njega odlično reaguju”, zaključio je prof. dr Perišić.