ONA JE SRPKINJA A ON MUSLIMAN: Nakon 28 godina saznali da su….

On je rođen u veoma uglednoj porodici. Otac profesor na ekonomskom fakultetu, majka doktor medicine. Imali su život koji je predstavljao ideal za tadašnju jugoslovensku porodicu.

Rožajac Eldar Nurković živio je 28 godina bez svoje sestre po ocu, koji je prije braka sa njegovom majkom bio u vezi sa ženom druge vjere.

“Proizvod sam uspješnih roditelja iz jugoslovenske srednje klase, oca profesora na ekonomskom fakultetu i majke doktora medicine. Imao sam potencijalno dobru genetsku strukturu, i svijetlu budućnost. Ali, kako to obično biva, prevrtljiva sudbina je umiješala svoje duge prste i zakomplicirala stvari”, započinje svoju priču Eldar za Vijesti.me, poznati sarajevski fotograf i osnivač “E2 studija” u okviru kojeg se bavi i kinematografijom.

FOTO: Bella H. /Pixabay
– Otac u svom najplodonosnijem dijelu života oboljeva od, kasnije će se ispostaviti, neizliječive bolesti koja će ga odvojiti od nas zauvijek. Malo ga se sjećam uopće. Više kroz priče mnogobrojnih ljudi, kao čovjeka koji je s hladnog i nepristupačnog sjevera Crne Gore, s obronaka Hajle došao u veliki grad i tu izgradio veliku i uspješnu karijeru.

– Usput je pomogao brojnim sugrađanima, upisao stotine djece i studenata na fakultete u Prištini, jer je i sam na jednom bio uvaženi profesor i iskoristio svoj utjecaj i moć za obrazovanje brojnih ljudi. Tu je kupio svoju besmrtnost”, kazao je Eldar, čiji je otac imao najveći pogreb u povijesti Rožaja i komemoraciju koje se ne bi postidjeli ni pojedini državnici.

– Imao je naizgled savršen život i karijeru, bio je nevjerovatan filantrop, pomagao je ljudima, ali nešto je moralo, kao po starom dobrom balkanskom običaju da krene po zlu. Nije pošteno ni osjetio svoje tridesete godine, a bio je već bolestan od karcinoma nazalnih sinusa koji će kasnije metastazirati, rekao je Eldar za “Vijesti”.

Njegov otac Ćerim je prije braka sa njegovom majkom dugo bio u vezi sa ženom druge vjere koju njeni roditelji nisu podržavali. Čak su joj zaprijetili da će je se odreći ukoliko se uda za Ćerima.

FOTO: Pavel Karásek/Pixabay
“To je bila zabranjena ljubav. Po mojim saznanjima, negdje skoro pred samu njegovu smrt, dok je bio uveliko u braku s mojom majkom, pojavila se ta žena, saznavši za njegovo vrlo teško stanje, i dovela moju sestru rekavši da ne traži ništa i da samo želi da mu kaže da on ima još jedno dijete prije nego napusti ovaj svijet”, kazao je Eldar.

On je imao pet godina kada je ostao bez oca i kada se dogodio građanski rat na prostoru bivše Jugoslavije. Bio je odvojen od majke i uz baku i djeda proveo je teško ratno i poratno djetinjstvo i odrastanje.

“Sa 18 godina saznajem od mame da imam polusestru i njeno ime i prezime i da ako želim da je mogu tražiti. A želio sam i počeo sam tražiti je. Od nekih ljudi koji su bili bliski s mojim ocem saznao sam da je živela u Mostaru. Kada sam napokon došao do adrese, saznao sam da su zbog rata otišli u Srbiju, a možda i negdje dalje.”

FOTO: Michal Jarmoluk/ Pixabay
“Opet sam se nalazio na samom početku. Sve te godine sam razmišljao kako bi bilo dobro da je nađem, da je imam, da popunim tu ogromnu prazninu u životu koji je bio pun nekih gubitaka”, kazao je Eldar.

Postojala je mogućnost da se njegova sestra Milena udala i promijenila prezime što bi potragu učinilo gotovo nemogućom.

“Mislio sam i osjećao sam da ako valjda zna da ja postojim negdje na ovom svijetu da bi mi se sigurno javila nekako. Onda je došlo vrijeme društvenih mreža i tri godine traženja preko Facebooka. U jednom trenutku je njeno ime dalo pet rezultata. Poslao sam svima istu poruku koja je imala krajnje neobičan sadržaj “Zdravo, zovem se Eldar Nurković, živim u Sarajevu i postoji mogućnost da sam ja tvoj brat”…

FOTO: congerdesign/ Pixabay
– Zamislite, naravno, reakciju tamo neke ine Milene Đ. iz sela pored Kikinde koja je pročitala tu poruku… Dobijao sam negativne odgovore, jedan za drugim. Sestra mi je zadnja odgovorila”, sjeća se Eldar.

Sve što je znala o svom ocu je da se prezivao Nurković. Zvala je mamu da vidi poruku koju je dobila.

– Njena mama je odmah počela da plače i pobjegla u WC gdje se zaključala. Moja sestra je lupala na vrata tražeći histerično odgovor na pitanje i tisuće upitnika iznad glave. Pogotovo zbog činjenice da je cijeli život htjela imati brata i maštala o tome, moleći mamu da joj ga rodi…

– Njena mama je, nažalost, odlučila unaprijed da mi ne treba da se poznajemo, jer ja kao dijete iz regularnog braka i druge vjere ne bih nikad prihvatio za sestru Srpkinju Milenu, mislila je, valjda. E, pa, dobro se preračunala”, kazao je Eldar koji smatra da nitko i ništa ne može popuniti vrijeme koje su Milena i on izgubili maštajući jedno o drugom.

– Ubrzo nakon te poruke, Milena je došla kod mene u Sarajevo i nismo se odvajali sedam dana… Čudan osjećaj, ne poznaješ tu osobu, a njen genetski kod te privlači kao nikad i ništa do tada…

– Tko je smio sebi dati za pravo da nam “ukrade” sve te godine i snove iza nas?… Ostalo je povijest. I te kako smo se prihvatili i samo nam je krivo što toliko vremena nismo imali pravo jedno na drugo i što nismo imali jedno drugo.

“To nam više niko ne može oduzeti”, rekao je Eldar koji je nedavno postao i ponosni i daidža i ujak malog Konstantina.

Za trivijalne razloge zbog kojih je skoro tri desetljeća živio bez sestre, a koja mu je danas jedna od najvažnijih osoba tijekom svakog dana – ima samo jedan komentar.

“Život je suviše kratak da ga ne bismo živeli punim plućima”