Ove namirnice nikada ne bi smeli da perete pre kuvanja

VestiOve namirnice nikada ne bi smeli da perete pre kuvanja Prvi 12 Hours Ago No Comments
PREV ARTICLE NEXT ARTICLE

Iako zvuči pomalo čudno, pranje nekih namirnica može prouzrokovati širenje bakterija pa i trovanje. Prehrambeni stručnjaci objasnili su koja su pravila pranja hrane, odnosno koje namirnice ne bi trebalo prati pre kuvanja, a koje obavezno treba oprati.Pranjem sirove živine kapljično se širi bakterija kampilobakter, navodi Fud Standards agencija iz Velike Britanije.Naime, prskanjem vode po živini ta bakterija širi se na kožu, radnu površinu, odeću i kuhinjsku opremu. Stoga, kako navode u FSA, ovu zabranu treba shvatiti ozbiljno jer kampilobakter može rezultirati opasnim bolestima, pa čak i smrću. Pobrinite se da je piletina koju pripremate dobro pečena ili kuvana te da nakon tretiranja mesa dobro operete ruke.

Zabrana pranja ne odnosi se samo na živina, već i na ostalo meso, poput govedine i svinjetine. Bakterija se na mesu jednostavno rešava visokom temperaturom, bilo da ga kuvate ili pečete. Važno je samo da prilikom kuvanja očistite višak mesnog soka s površine uz pomoć papirnatih ubrusa, a nakon tretiranja mesa, ruke operite toplom vodom i sapunom.

Voda uklanja skrob na testenini koji pomaže sa bolje upije sos koji poslužujete uz nju. Stoga se testenina ne treba prati nakon kuvanja, uz iznimke testenine koju ste skuvali za salatu ili vok.

U industrijskoj proizvodnji i prodaji jaja postoji supstancija koja se stavlja na jaja kako bi se zaštitila od bakterija. Voda uništava tu zaštitu, stoga se jaja ne bi trebala prati pre kuvanja.

Pečurke imaju sunđerastu strukturu, samim tim i veliku moć upijanja, pa ih nikada ne bi trebali namakati ili prati u vodi. Ako vam se čine prljave, oljuštite ih nožem ili obrišite papirnatim ubrusima. Takođe, pečurke je potrebno ljuštiti samo ako je došlo do promene boje, ali uvek treba odrezati donji peteljke. Šta se obavezno mora oprati:Voće i povrće čiju koru ljuštimo

Ovo se pravilo odnosi nakon ljuštenja, npr. krompira ili luka. Međutim, ako je reč o namirnici poput limuna, tada ih operite pre konzumiranja. Bakterije s kore prilikom ljuštenja lako preko noža dolaze u unutrašnjost.

Bakterije ne mogu ući u konzerviranu hranu, ali mogu ući unutra ako ne operete poklopac limenke pre rukovanja s njom.Iako stručnjaci često napominju da je važno prati orašaste plodove, ljudi to retko rade. Iako su oljušteni, nikada ne znate kako su orašasti plodovi skladišteni i transportirani, a znaju se i prskati kiselinom koja štiti od parazita, a koja može naštetiti ljudskom zdravlju.

Ova hrana smatra se jednom od najprljavijih, što se osobito odnosi na sušeno voće koje se prodaje u rinfuzi, a fioke u koje se stavlja vrlo se retko ili nikada ne peru. Uvek ga operite ili ostavite da se namače u vodi te ostavite da se osuši par sati. Bit će jednako ukusno, ali puno zdravije.

Istraživanje je pokazalo kako česta metoda kuvanja pirinča u šerpi kipuće vode dok ona ne ispari, izlaže one koji je jedu tragovima otrovnog arsena. On kontaminira pirinač tokom uzgoja, a rezultat je industrijskih toksina i pesticida. Arsen se povezuje s povećanim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa i raka, kao i problema u razvoju te je najopasniji za decu. Pirinač bi trebali staviti da se namači preko noći, a idući dan isprati pod vodom, pa teko onda kuvati. Tako smanjujete udeo toksina u njoj za čak 80 odsto.