POUČNA PRIČA: Mudrac i kaput

Jedan je nekulturni čovjek javno vrijeđao jednog mudraca: – Ti si bezbožnik! Ti si pija.nac! Lopov!

A ovaj se samo smiješio na uvredljive riječi.

Jedan “šminker”, fino odjeven, promatrao je tu scenu pa reče mudrom čovjeku:

– Kako možete tolerirati tako nešto? Zar vas ne bole te njegove riječi?

Ovaj se ponovo nasmiješi i reče: – Dođite kod mene, želim Vam nešto darovati.

Stigoše zajedno do prašnjave drvene kolibe. Mudri čovjek upali svjetlo i poče tražiti po ormaru. Izvadio je stari, iznošeni, pokidani kaput neprepoznatljive boje, tj. ostatke kaputa.

Bacio ih je na svog gosta i rekao: – Probajte, sigurno će Vam dobro stajati.

Čovjek uze kaput, pogleda ga i ogorčen reče: – Što će mi ovo smeće od kaputa? Ja se lijepo i skladno odijevam. Vi ste ludi! – I baci kaput natrag.

– Vidiš – na to će mudrac – Vi ne želite prihvatiti ove prljave krpe. Tako ni ja nisam želio prihvatiti uvredljive riječi koje mi je onaj čovjek uputio.

Foto:Ilustracija

DODATAK:

Otišao sam u Australiju zbog posla, radim u struci i dobro živim. Financijski pomažem samo roditeljima koji su trenutno bez posla i teško da će uskoro naći nešto jer imaju po 60 godina. Kad me drugi pitaju za novac kažem da nemam, da slabo zaradim i da su troškovi jako veliki. A zapravo imam uštedevine i brzo sam napredovao na poslu. Ne želim biti bankomat jer znam da mi nikad neće vratiti novce.

Nikad neću zaboraviti svoj 11. rođendan.. Cijelo svoje djetinjstvo i kasnije školovanje bila sam odbačena od svih… Moji nisu uvijek imali para da mi slave rođendane ali te godine su mi sve pripremili i pozvala sam sve “drugare” iz škole da dođu… Bila sam toliko uzbuđena, međutim niko se nije pojavio… Došla je samo moja prva komšinica koja je 5 godina mlađa od mene i moja sestra od strica i naravno moj stariji brat… Nakon nekog vremena kad sam shvatila da niko neće doći bila sam tužna ali brat se potrudio da podigne raspoloženje i na kraju smo se lijepo proveli, i beskrajno sam mu zahvalna na tome… Voljela bih da mogu da se vratim i da zagrlim tu odbačenu djevojčicu…

Ostavila sam tromjesečnu bebu sa mužem nakon što sam saznala da me vara. Moli me da se vratim jer ne može sve sam, kaže teško mu je, ne spava zbog bebe, nema ko da je čuva kada je na poslu itd. Ne zanima me! Izgubila sam ljubav prema njemu i želim nov život bez obaveza. Čula sam da ga ljubavnica ostavila jer je htio njoj da nametne dijete. Jadnik. Prošlo je 7 mjeseci, otišla sam u drugu državu i promjenila sam broj jer me vređao i prijetio mi je. Mogu vam reći da uživam od kada sam sama.