POUČNA PRIČA: Ne mrzite jer mržnja čini srce bolesnim

POUČNA PRIČA: Ne mrzite jer mržnja čini srce bolesnim

Jednog dana učiteljica je zamolila svoje učenike da svako od njih u školu donese nekoliko jagoda u plastičnoj vrećici s napomenom da: svaki učenik mora donijeti onoliko jagoda koliko osoba mrzi. Sljedećeg dana sva su djeca donijela svoje jagode. Neki su imali dvije, neki tri, neki pet, a neki čak i 20 jagoda.

Učiteljica im je tada rekla da te jagode moraju nositi sa sobom gdje god budu išle sljedeće dvije sedmice.

Kako su dani prolazili, učenici koji su imali veći broj jagoda počeli su se žaliti da im je preteško i da je miris nepodnošljiv. Po završetku prve sedmice učiteljica je upitala učenike:
„Kako ste se osjećali tijekom ove sedmice?“

Djeca su se samo žalila, a učiteljica im je rekla:

„To je vrlo slično onome što nosite u srcu kada ne volite neke ljude. Mržnja čini srce bolesnim, a vi tu mržnju nosite svuda sa sobom. Ne možete podnijeti miris pokvarenih jagoda… Zamislite kako onda mržnja i ogorčenost utiču na vaša srca kada ih nosite u sebi svakog dana.“

Srce je predivan vrt, koji treba svakog dana čistiti od korova. Oprostite onima koji su vas naljutili. Oprostite onima koji su vas povrijedili, napravili vam nešto zlo, nanijeli vam bol.

Tako u svome životu stvarate prostor za dobre stvari, a izbacijete sve ono što je loše i što se pokvarilo. Postanite slađi, a ne gorči.