Poučna priča o dva brata

ekada ljudi dođu u situaciju kada se zbog sitnice udalje od svojih najbližih. Zbog toga vam donosimo ovu priču, koja će vas vjerovatno potaknuti da duboko razmislite o pravim životnim vrijednostima…

Dva brata koja su se mnogo voljela živjela su u slozi godinama na susjednim farmama, dok nije došlo do teške svađe koja ih je razdvojila. Nakon toga, mjesecima nisu bili u kontaktu.

Jednog dana neki čovjek koji je u ruci držao alat, pokucao je na vrata starijeg brata, te ga upitao da li ima neki posao za njega. Stariji brat je odgovorio čovjeku: “ Da li vidiš kuću koja se nalazi sa druge strane potoka? U toj kući živi moj mlađi brat. Prije je između naših farmi bila livada. Ali kada smo se posvađali, on je na livadi kopao kako bi meni napakostio, pa je tako nastao potok. Tvoj posao je da napraviš ogradu visoku 2 metra, tako da ne vidim ni brata, a ni njegovu kuću. Da li ti je jasno?”

“Jasno mi je gospodine”, odgovorio je čovjek.

Čovjeka je priča dvojice braće jako dirnula, te je umjesto zida napravio most, koji spaja dvije farme. Stariji brat je izašao i ugledao most i sa druge strane mosta mlađeg brata koji je rekao: ” Svaka čast brate! I nakon svega što se desilo između nas, ti si napravio most koji će nas spajati!”

Braća su se pomirila i shvatili su da je svađa bila bez smisla. Ponudili su čovjeku da ostane kod njih neko vrijeme, ali je čovjek rekao da mora još mostova graditi i zahvalio se na pozivu.