Rade je bio siromašan poljoprivrednik

Rade je bio siromašan poljoprivrednik. Ilija je bio bogat i Radetov stanodavac. Rade je nekada bio vrlo opušten i sretan. Nikad se nije potrudio noću zatvoriti vrata i prozore svoje kuće. Duboko je spavao. Iako nije imao novca, bio je miran. Ilija je uvijek bio vrlo napet. Svaku noć bi zatvarao vrata i prozore svoje kuće. Nije mogao dobro spavati. Uvijek mu je smetalo što bi mu netko mogao otvoriti sefove i ukrasti novac. Zavidio je mirnom Radetu. Jednog dana, Ilija je nazvao Radeta i dao mu kutiju gotovine rekavši: „Vidi, dragi moj prijatelju. Blagoslovljen sam obiljem bogatstva.

Pronalazim te u siromaštvu. Dakle, uzmi ovaj novac i živi u prosperitetu. ” Rade je bio nadasve sretan. Bio je radostan tokom cijelog dana. Došla je noć Rade je legao u krevet kao i obično. Ali, danas nije mogao spavati. Otišao je i zatvorio vrata i prozore. Još uvijek nije mogao spavati. Počeo je i dalje gledati u kutiju s novcem. Cijelu noć je bio uznemiren. Čim je svanuo dan, Rade je odnio kutiju s novcem Iliji. Dao je kutiju rekavši: „Dragi prijatelju, ja sam siromašan. Ali, tvoj novac mi je odnio mir. Molim te, uzmi ovaj novac natrag.

POUKA: Novac može donijeti razna zadovoljstva, ali odnosi ono najvažnije MIR. Zato treba uživati u malim stvarima i zadovoljiti se onim duhovnim, ne materijalnim.