Siromašan mladić zaprosio kćerku bogataša, ona ga odbila, a nakon 10 godina…

jedan siromašan mladić zaljubio se u kćerku velikog bogataša, oni su se zabavljali, a onda ju je on zaprosio.

Djevojka ga je odbila i rekla mu: “Tvoja mjesečna plata jednaka je mojim dnevnim troškovima. Kako misliš da se udam za nekoga poput tebe? Nikada ne bih mogla da te volim, zato me zaboravi. Idi nađi neku djevojku koju ćeš da oženiš tvog nivoa.”

On je bio ružno odbijen ali nikada je nije mogao da zaboravi, poslije 10 godina sreli su se slučajno u trgovini i odmah su se prepoznali, ona mu je rekla : “Hej, kako si? Ja sam se udala za vrlo pametnog čovjeka, a njegova plata je 15.700 dolara mjesečno! Jel možeš to da pobiješ?”.

Kada ga je vidio njen muž je rekao pa to je moj šef. Nakon toga ona se samo ušutila i pocrvenila.

Nikada ne potcenjuj druge.

—————

BONUS:

Poučna priča:

Prije mnogo godina na Kurban-bajram jedan bogataš iz Dubaija, koji nije imao ženu, djecu niti članova porodice odlučio je da okupi na večeri sve svoje uposlenike.

Pozvao ih je i zamolio da sjednu za sto. Ispred svakog je bio Kur’an i manji novčani iznos.

Nakon što su večerali, bogataš im reče: “Šta biste radije primili kao poklon- ovaj Kur’an ili ovaj novac?

Nemojte se stiditi, izaberite ono što želite”. Čuvar je prvi reagovao. “Gospodine, volio bih uzeti Kur’an, ali pošto ne znam čitati, novac bi mi više koristio”. Baštovan je drugi progovorio.

“Moja žena je jako bolesna i zbog toga mi je novac potrebniji, inače bih sigurno izabrao Kur’an”. Treći je bio kuhar. “Iskreno, volim da čitam, to je jedna od stvari koje volim raditi, ali moj posao je jako naporan i puno radim da nikada ne mogu pronaći vremena da prelistam časopise, a kamoli Kur’an. Uzet ću novac”. Na kraju, došao je i red na dječaka koji je brinuo o životinjama.
I kako je bogataš već znao da je dječakova porodica siromašna, prišao mu je i kazao:

“Sigurno i ti želiš novac, zar ne? S njim bi mogao kupiti hranu za dobar obrok kod kuće i novu obuću?” Ali…

Dječak je sve iznenadio odgovorom. “Ne bi bilo loše kad bih kupio piletinu i drugu ukusnu hranu koju bih podijelo s svojim roditeljima i braćom i sestrama. Također mi je potreban i novi par obuće jer su ove jako stare.

Čak iako je tako, izabrat ću Kur’an jer sam uvijek želio da ga imam. Moja majka me je naučila da su Allahove, s.v.t., riječi vrijednije od zlata i da su ukusnije od saća iz meda”. Nakon što je dječak uzeo Kur’an, odmah ga je otvorio. Unutra je pronašao dvije koverte.

U prvoj koverti je bio ček na iznos deset puta veći od novca na stolu. A u drugoj, je bila oporuka na kojoj je on proglašen nasljednikom cijele bogataševe imovine.
══
Suočen s dječakovim emocijama i čuđenjem ostalih, bogataš otvori Kur’an i prouči sljedeće ajete kako bi ih svi mogli čuti:
“a u Allaha se pouzdajte, ako ste vjernici!” (el-Ma’ide, 23.)