“SVAKI DRUGI ČOVJEK UMIRE OD INFARKTA I ŠLOG

Dr Nebojša Tasić otkrio je šta je zdravo za naše srce i kako da ga sačuvamo!

Vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika idelano je da se okupimo sa bližnjima i zajedničke trenutke dijelimo uz bogatu trpezu na kojoj uglavnom obiluje bogata i masna hrana. Kada tome pridodamo i manjak fizičke aktivnosti i više odmora, naš najjači mišić u tijelu, srce bi moglo da bude na udaru.

O tome kako najbolje da sačuvamo srce u Novoj godini gostujući na Prva TV objasnio je kardiolog dr Nebojša Tasić.

“Dvije stvari. Prvo, srce je mitski organ, što znači dok on radi mi smo živi i njega paziti i njegovati. To zahteva jedan ozbiljan pristup u šta spada upravo ovakva atmosfera kao što je Nova godina i slavlja”, rekao je dr Tasić i dodao da je i stres jedan od zabrinjavajućih faktora.

Doktor je takođe istako da je preduslov za sreću i dobro raspoloženje, upravo zdravlje, te je svima posavjetovao kao poruku za Novu godinu da bi trebalo da provjere zdravlje iako su zdravi, mladi ili stari. Podsjetio je takođe koliko su preventivni pregladi veoma važni i da bi svi trebalo da posvete pažnju tome.

“Umjesto da idete na magnete, skenere, da se zračite i da se stavljate u ‘Rols Rojseve’ od modernih mašina i čekate sutra neke pejsmejekere, mislim da je mnogo bolje da na vrijeme provjerite svoje zdravlje”, objasnio je dr Tasić.

Kako je kazao doktor, za srce i kardiovaskularni sistem veoma je važan jedan miran, stabilan život bez prevelikih oscilacija i upravo je tu izvor sreće. S druge strane, stres i ostali faktori rizika, kao što su pušenje, povišeni krvni pritisak, šećer i fizička neaktivnost najviše doprinose nastanku bolesti srca.

“Da podsjetim svaki drugi čovjek u Srbiji umire od infrakta i šloga i stres veoma doprinosi tome“, rekao je dr Tasić i za kraj podijelio opšti recept za sreću koji ujedno pomaže vašem srcu:

“Radite stvari koje volite kad god možete i budite okruženi ljudima koje volite. Ta pozitivna energija koja se puni je jako važno. Poenta je i da razmišljate o tome”.

(MONDO)