U PERI0DU GRIPE OVO JE SPAS, DOVOLJNO J

U PERI0DU GRIPE OVO JE SPAS, DOVOLJNO J

Već stotinama godina đumbir se koristi u ljekovite svrhe – kao pomoć u ublažavanju probavnih tegoba, kod respiratornih bolesti, upalnih procesa u organizmu, prehlade, gripe i glavobolje. Popularan je svježi ili u obliku čaja, no u ljekovite svrhe možete koristiti i njegovu tinkturu, koju možete pripremiti sami kod kuće.

Premda je đumbir izuzetno zdrav, ovaj egzotični ljuti začin nije baš po svačijem ukusu. I dok neki toleriraju okus čaja od đumbira, drugi ga izbjegavaju jednostavno zato što su osjetljivi na njegovu ljutinu.

Međutim i jedni i drugi mogu uživati u svim dobrobitima ovog izvrsnog prirodnog lijeka u obliku tinkture, odnosno koncentriranog ekstrakta.

Dobra je vijest ta da je dovoljno svega par kapi ovog moćnog prirodnog lijeka da biste ostvarili sve željene dobrobiti koje vam đumbir može pružiti.

Kao otapalo u izradi tinkture koristi se alkohol, poput votke, ili u slučaju bezalkoholne varijante – glicerin ili jabučni ocat

Osim što je potrebna zaista mala količina za ostvarenje svih dobrobiti, još je jedna prednost tinkture da može trajati mnogo dulje od svježeg korijena, čak i do pet godina.

Djeca i osjetljive osobe posebno vole tinkturu s biljnim glicerinom, jer ima ugodan, slatkast okus.

Takva tinktura može trajati do 2 godine, a ona s jabučnim octom do 3 godine.

Jednostavna izrada i primjena

Neovisno o tome birate li alkoholnu ili bezalkoholnu varijantu, izrada tinkture od đumbira je izuzetno jednostavna.

Sve što trebate jest u staklenu posudu naribati dovoljnu količinu đumbira te ga preliti odabranom tekućinom koja vam služi kao baza.

Zatvorite staklenku te dobro protresite pa pohranite na tamnome i suhome mjestu.

Tinktura od đumbira – recept

Sastojci:

svježi, naribani đumbir
votka (ili jabučni ocat ili glicerin)

Priprema:

Ogulite i naribajte đumbir u čistu staklenku tako da napunite pola staklenke

Prelijte naribani đumbir alkoholom ili jabučnim octom (organskim, s majkom) ili biljnim glicerinom.

Čvrsto zatvorite staklenku te je dobro protresite. Zatim pohranite na tamno, suho mjesto. Svaki dan tijekom dva tjedna protresite tinkturu.

Tinkturu možete otvoriti već nakon 2. tjedna, no nemojte je još procijediti – za to pričekajte još nekoliko tjedana kako biste bili sigurni da su svi ljekoviti sastojci ekstrahirani u tekućinu.

Idućih nekoliko tjedana protresite staklenku 2-3 puta sedmično.

Nakon mjesec i pol do dva mjeseca možete procijediti tinkturu kroz gustu gazu ili cjedilo.

Tinkturu pohranite u tamnu bočicu s kapaljkom te je čuvajte na suhome i tamnome mjestu.

Korisno je da na bočicu napišete o kojoj se točno tinkturi radi te navedete i datum izrade.

Primjena:

2-3 kapi tinkture nakapajte u vodu ili sok pa popijte. Po potrebi, ponovite nekoliko puta na dan.

Odlična ideja je i kapnuti malo tinkture u žlicu meda pa ju tako konzumirati.

Kada uzimati tinkturu od đumbira
Kod probavnih tegoba: đumbir pomaže u slučaju mučnine (putne ili nakon kemoterapije), grčeva (i onih menstrualnih), nadutosti, zatvora i proljeva. Ovaj moćni korijen, pa tako i njegova tinktura, stimulira probavne enzime te vam može pomoći u regulaciji probave.

Protiv štetnih bakterija: alkoholna tinktura od đumbira, pokazale su studije, može pomoći u suzbijanju određenih sojeva bakterija, poput E. coli, Helicobacter pylori, salmonele, streptokoka, stafilokoka…

Protiv gljivica:

Đumbir ima protugljivično djelovanje te pomaže kod kandide.

Za podizanje imuniteta: ovaj prirodni lijek uzimajte za ublažavanje prehlade i kašlja, kao i drugih respiratornih oboljenja. Tinktura od đumbira može vam služiti kao odličan podizač imuniteta.

Pomoć kod bolova: poznato je da đumbir ima snažno protuupalno djelovanje te smanjuje bolove, stoga je odlična ideja uzimati tinkturu u slučaju artritisa i reume.