DOBRO POGLEDAJTE/ DA LI SU VAM USNE PROMIJENILE BOJU: Postoje 4 razloga za ovo stanje, A JEDNO JE POSEBNO OPASNO

Promjena boje usana može da ukaže na neka zdravstvena stanja, upozoravaju doktori.

Naša koža je napravljena od više slojeva, ali usne su napravljene samo od tri, što je čini tankom i posebno osjetljivom. Boja kože takođe igra važnu ulogu u tome kako izgledaju usne. Što je koža svjetlija, to će i usne biti svjeetlije.

Postoje različiti razlozi zbog kojih dolazi do promjene boje na usnama, a neki od njih su:

Slab protok kiseonika – uslijed lošeg protoka kiseonika, menja se boja usana. Ovo stanje se naziva cijanoza. Pojavljuje se kada nivoi zasićenosti kiseonikom padnu ispod 85 procenata ili ako imate nizak nivo hemoglobina.

Anemija – usne postaju blijede ili bijele ako patite od anemije. To je uzrokovano ishranom sa malo gvožđa, nedostatkom vitamina B-12, obilnim menstruacijama i krvarenjem u crijevima.

Pušenje – ova loša navika uzrokuje crne usne zbog jake pigmentacije ostatka pepela od cigareta. Drugi razlog je Adisonova bolest koja se dešava kada nadbubrežna žlijezda ne proizvodi dovoljno kortizola.

Visoka izloženost suncu – u ovom slučaju se javljaju pjege na usnama, a variraju u boji od svjetlo do tamnobraon. Međutim, važno je provjeriti sve nove fleke na usnama jer i kancer kože može da izgleda kao bezazlena pega uzrokovana suncem.

Šta uzrokuje cijanozu?

Najčešći uzroci cijanoze su srčana insuficijencija, plućni emfizem, spastični bronhitis, bronhijalna astma, edem pluća, boravak na velikim nadmorskim visinama, stenoza ili opstrukcija velikih plućnih bronha, methemoglobinemija, kongenitalne srčane mane.

Liječenje obojenih usana

Promjene u boji na usnama mogu da se loječe na sljedeće načine:

laserskom terapijom,
lijekovuima,
terapijom pulsnom svetlošću,
krioterapijom,
hirurškim putem.

Kako spruiječiti promenu boje?

U zavisnosti od toga šta je uzrok promene boje usana, možete da preduzmete brojne preventivne mere, kao što su:

prestanite da pušite,
ograničite izlaganje suncu, uvek nosite kremu za sunčanje čak i ako ne izlazite,
nosite šešir ili kapu kada ste na otvorenom.

Autopijac.com