DR OBRADOVIĆ OTKRILA ZA KOGA SU NAJOPASNIJE PROMJENE VREMENA: Krvni pritisak prvo skoči, POSTOJI 1 TRIK KOJI SVIMA POMAŽE

Predstojeće promjene vremena i najavljeni pad temperature za skoro 20 stepeni veliki su rizik za mnoge hronične bolesnike i meteoropate.

Doktorica Biserka Obradović iz Medigrupa je u jutarnjem programu Kurir televizije objasnila kako ova pojava utiče na sve nas, a posebno na hronične bolesnike.

“Imamo promjenu atmosferskog pritiska, padavine… To su sve faktori koji nepovoljno utiču na hronične bolesnike, koji su posebno osjetljivi na klimatske faktore. Prije svih, vaskularni bolesnici, svi s povišenim krvnim pritiskom. I nisu u pitanju samo starije osobe, već i mladi i djeca”, rekla je dr Obradović.

Ona je potom objasnila i šta se dešava u organizmu hroničnih bolesnika i meteoropata prilikom nagle promjene vremena.

“Meteoropate su preosjetljive na klimatske faktore jer se u njima smanjeno luči endorfin, hormon koji smanjuje prag bola i hormon ACTH koji luči hipofiza. Ono što nam je poznato je promjena atmosferskog pritiska i prelazak iz toplog u hladnije vrijeme. Naše tijelo je sastavljeno najvećim dijelom iz vode i tečnost teži da pređe iz višeg u niži pritisak. Ono vrši pritisak na zglobove i što je pritisak veći, više će boljeti. Također dolazi i do pojačanih sinusnih bolova”,  pojasnila je doktorica.

Konačno, posavjetovala je sve kako bi trebalo da se ponašaju o ovakvim situacijama.

“Savjet je da se često provjerava krvni pritisak i da razgovaraju sa svojim lekarom u vezi s terapijom koju primaju. Prije svega treba vratiti unos diuretika jer naš organizam ne izbacije više toksine putem znojenja i nema širenja krvnih sudova, pa je diuretik neophodan”, zaključila je dr Obradović.

Autopijac.com