HVARANI NA IVICI ŽIVACA ZBOG NAJBOGATIJE BOSANKE: Sanela kupila pašnjake blizu obale, a mještani vjeruju da ima SKRIVENE NAMJERE

HVARANI NA IVICI ŽIVACA ZBOG NAJBOGATIJE BOSANKE: Sanela kupila pašnjake blizu obale, a mještani vjeruju da ima SKRIVENE NAMJERE

Sanela Dijana Dženkins, koja važi za najbogatiju Bosanku, kupila je u prethodne dvije godine devet hektara zemlje na Hvaru!

Jutarnji navodi da je 87.355 kvadrata već upisano u knjige dok se za ostatak čeka parcelacija. Dženkins, međutim, kupuje i dalje.

Hvarani lokaciju nazivaju Stražbenica. Kompanija koja je kupilo zemljište nema nijednog zaposlenog dok se u upravi uz Sanelu nalazi njen sin iz prvog braka s bogatim engleskim bankarom Rodžerom Dženkinsom.

Parcele se nalaze na vrhunskoj lokaciji, vrlo je malo kuća, a vode se kao pašnjaci u kupoprodajnim ugovorima. Jutarnji navodi da nema sumnje da bi u suprotnom dosad već bilo premrežene turističkim sadržajima i da bi Hvarani svoju dedovinu cijenili suhim zlatom, a ne prodali za osam do 30 eura po kvadrat.

Zemljište se nalazi u neposrednoj blizini grada Hvara.

Pa šta će bogatašici toliko poljoprivrednog zemljišta? Hoće li žena koja zime provodi u Los Anđelesu ili u nekoj od svojih rezidencija širom svijeta otvoriti poljoprivredno gazdinstvo na Hvaru – što jedino na svojim parcelama i smije da ima?

Jedan od advokata njene kompanije Vinko Radovani, koji je zadužen za sva pitanja vezana za hvarske parcele i planirani pristupni put, kaže da Dženkins ima baš takve planove. Radovani ne negira da će bogatašica sagraditi i objekat koji zakon dopušta.

– Radiće se ono što zakon propisuje da se smije raditi – rekao je Radovani za Jutarnji i dodaje da će Dženkins možda saditi vinovu lozu.

Hvarani u to ne vjeruju.

Kakva god ideja bila, ispriječila se prva prepreka, jer do svoje vrlo velike parcele nema pristupnog puta kojim bi mogla doći automobilom. Nekolicina Hvarana odbija i samu pomisao na širenje gradskog puta koji prolazi njihovim parcelama.

Hvarani, budući da Dženkins i društvo svake godine odsjedaju u iznajmljenom smještaju, kupovinu silnog zemljišta uz obalu pripisuju njenoj želji da sagradi vlastitu rezidenciju na ostrvu.

– Ništa joj ne vjerujemo. Već je posjekla stogodišnje hrastove, drva je ostavila i nekoliko puta je planulo, a onda je vatrogascima donirala 20.000 eura za kupovinu opreme. Požare bi zataškali da dojave nisu išle preko splitske centrale pa su morali izaći na teren, a gasili su i susjedi. Vjerujemo da je namjera da napravi protivpožarni put koji će njoj biti cesta – kaže jedan od Hvarana za Jutarnji.