NE IGNORIŠITE IH: 0vo Su Znakovi Epileptičnog

Epilepsija je nezarazna kronična bolest mozga koja pogađa ljude svih dobnih skupina. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije oko 50 milijuna ljudi diljem svijeta boluje od epilepsije, što je čini jednom od najčešćih neuroloških bolesti.

Postoji nekoliko vodećih čimbenika koji uzrokuju epilepsiju. Jedan od njih je infekcija. Epilepsija se može pojaviti zbog genetskih razloga. Ponekad se javlja u obitelji, a ponekad je to posljedica stečenih genetskih promjena.

Epilepsija može biti uzrokovana stanjima koja uzrokuju da imunološki sustav napada moždane stanice, a može se pojaviti i zbog niske razine kisika tijekom poroda.

Ožiljci na mozgu nakon ozljede glave, oštećenja mozga nakon moždanog udara i tumor također mogu uzrokovati epilepsiju.

Osobe koje boluju od epilepsije mogu imati iznenadne napadaje. Ovisno o vrsti napadaja, simptomi osobe mogu varirati. Međutim, ponovljeni napadaji primarni su znak epilepsije, piše Times of India.

Znakovi napadaja su:

– privremeni gubitak svijesti

– pokreti mišića koji se ne mogu kontrolirati

– problemi s komunikacijom i razumijevanjem

– psihički simptomi kao što su strah, užas i tjeskoba

– problemi s disanjem

– iznenadno trzanje ruku i ispadanje stvari iz ruku

Kako pomoći osobi koja ima napad?
Ako se nađete u blizini osobe koja ima napadaj, možete poduzeti nekoliko koraka kako biste joj pomogli. Najprije druge ljude zamolite da se udalje tako da bi osoba koja ima napadaj mogla udahnuti dovoljno zraka.

Potom tu osobu okrenite na bok kako biste spriječili da se uguše. Nemojte im ništa stavljati u usta tijekom napadaja, a to uključuje i vodu, lijekove i bilo kakvu hranu.

Ne pokušavajte kontrolirati ili zaustaviti nekontrolirane pokrete osobe tijekom napadaja jer se tako može ozlijediti. Stavite joj mekani ručnik ili jastuk pod glavu. Također, pozovite liječnika.