POČELA JE NOVA ERA, 1 POTEZ PRINCA VILIAMA SVE GOVORI: Evo šta je uradio Kamili danas, CIJELI SVIJET BRUJI

Princ Čarls proglašen je danas novim vladarem Velike Britanijje, kraljem Čarlsom III. Na ceremoniji proglašenja održanoj u palati Sent Džejms u Londonu, prisustvovali su i njegov sin princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola koja od danas ima titulu kraljica supruga.

Današnju ceremoniju obilježio je i dirljiv gest princa od Velsa. Naime, dok su Vilijam i Kamila prilazili stolu za kojim su potpisali izjave, kraljica supruga je doživjela mali peh, a dojučerašnji vojvoda od Kembridža pomogao joj je džentlmenskim potezom i pokazao kuda treba da nastavi.

whbk9kpturbxy8zndyxy2iwodblyjq3owjhzgiznmizmdg2ndi4ndzhzs5qcgerkwlnap4agaewbq-1

foto: Profimedia

Bio je to dirljiv potez koji najavljuje novu eru odnosa između princa od Velsa i kraljice supruge posle godina komplikovane relacije uzrokovane Kamilinom vezom, a zatim i brakom sa sadašnjim kraljem Ujedinjenog Kraljevstva. Glavni razlog loših odnosa Kamile i njenog posinga bila je prinčeva mama Dajana.

Svijet je dobro upoznat kako je tekao brak Ledi Di i Čarlsa i kako se uporedo sa time odvijala njegova ljubav sa Kamilom, koja je počela i prije njegovog vjenčanja sa Dajanom. Ukratko, ta ljubav razorila je brak voljene princeze.

Odnos Kamile i Vilijama kao i nje i drugog sina Dajane i Čarlsa Harija, bio je naročito problematičan tokom prvih godina njenog braka sa kraljem. Između njih je postojao veliki zid razora koji je poslije kraljičine smrti izgleda počeo da se ruši.

Gest Vilijama je i izraz poštovanja prema kraljici supruzi, a dobro je poznato da princ od Velsa strogo drži do protokola. Ipak, ranijih godina nije pokazivao posebnu naklonost prema Kamili iako je i kao vojvotkinja od Kornvola bila uvaženi i visoki član britanskog dvora, i kako se najavljivalo, buduća kraljica.

Elizabeta II preminula je osmog septembra u svom domu u Balmoralu u Švedskoj, okružena članovima uže porodice. Ranije tog dana ljekari su saopštili da je britanska vladarka u veoma lošem stanju, a Bakingemska palata je u 18 i 30 časova saopštila da je kraljica umrla.

Novi kralj Čarls III i zvanično je danas položio zakletvu i tako preuzeo ovlašćenja kralja.

U svom prvom obraćanju rekao je da je smrt njegove majke „nenadoknadiv gubitak“, ali da je „ogromna naklonost i podrška“ javnosti velika uteha.

„Znam da se sa mnom sasosjeća čitava nacija i čitav svijet. Slijediću primjer svoje majke, njena vladavina je neprevaziđena i nezamjenjiva“, rekao je Čarls III.

Princ od Velsa potpisao je danas deklaraciju nakon što ju je član Saveta pročitao. Učinila je to zatim i Čarlsova supruga Kamila.

Sastanku su prisustvali tajni savjetnici, koji služe ministrima u vladi, i svih šest živih bivših britanskih premijera. Kralj je bio na drugom dijelu sastanka kako bi prdeao deklaraciju i potpisao zakletvu da će štititi bezbjednost Crkve Škotske i kontinuitet vlade.

(BlicŽena)

Autopijac.com