ZAŠTO SU NOVOM KRALJU OTEČENI I CRVENI PRSTI: Da li Čarls krije bolest? Doktor sve otkrio!

Bolesti nekadašnjeg princa, a sada kralja Čarlsa, glvna su tema u britanskim medijima.

Tužna vijest pogodila je juče Veliku Britaniju – obožavana kraljica Elizabeta Druga koja je nosila krunu britanske monarhije punih 70 godina, preminula je u 96. godini. Specijalna operacija Londonski most, ili skraćeno Most, koja sadrži detaljan plan o tome šta treba da se radi kada monarh premine, već je počela, a za Elizabetinog nasljednika proglašen je njen sin Čarls.

Princ Čarls je imenovan je za novog kralja Velike Britanije, a sve oči su uprte u nekadašnjeg princa od Velsa, titula koja će najvjerovatnije pripasti njegovom sinu Vilijamu, i njegovu suprugu Kamilu.

Stručnjaci iz svih oblasti bacili su se na analize, tumače kako će izgledati poredak sada u kraljevskoj porodici, pretresa se kraljičin odnos sa rodbinom i, naravno, omiljenim unukom princom Harijem i njegovom suprugom Megan, a ljekari su dali i svoje mišljenje o zdravstvenom stanju ne samo Elitabete pred njenu smrt, već i njenog nasljednika.

Ono što su svi uočili to je da je novi kralj ima upadljivo otečene prste, o čemu bruje mreže bukvalno od sinoć. Otkud ovoliko interesovanje za izgled prstiju nekadašnjeg princa od Velsa – objašnjenje je logično! Monarhija mora da bude upoznata sa zdravstvenim stanjem svog kralja…

Nakon što je Internet eksplodirao od spekulacija o crvenim i natečenim prstima kralja Čarlsa III, oglasio se dr Geret Naj, viši predavač na Univerzitetu u Česteru, i dao svoje mišljenje o njegovom zdravlju.

Dr Naj kaže da iako mnoga stanja mogu da dovedu do otečenih prstiju, postoje neka za koja se može reći da imaju veću vjerovatnoću da budu uzrok. Jedno od njih je edem usljed zadržavanja tečnosti. Doktor je rekao:

“Edem je stanje u kome tijelo počinje da zadržava tečnost u udovima, obično u nogama i gležnjevima, ali i u prstima, što dovodi do njihovog oticanja. To je uobičajeno stanje i uglavnom pogađa ljude starije od 65 godina jer je sposobnost kontrole tečnosti ograničena”, dodao je i otkrio kako najlakše proveriti da li je zadržavanje tečnosti uzrok. Jednostavno treba da pritisnete prstima otečeno područje, držite 15-ak sekundi, pa pustite. Ukoliko se koža ne vrati u prvobitni položaj, odnosno “udubljenje” ostane, onda je reč o zadržavanju tečnosti.

profimedia-0533102012

Drugi uzrok bi mogao da bude artritis.

“Artritis je još jedno uobičajeno stanje kod starijih od 60 godina. Često pogađa zglob palca ili zglobove prstiju. Prsti obično postaju ukočeni, bolni i otečeni i, iako lijekovi mogu da pomognu u ublažavanju bola, otok može da ostane.”

Postoje i neki manje uobičajeni uzroci.

“Neuobičajeni uzroci mogu da uključuju ishranu sa visokim sadržajem soli koja dovodi do zadržavanja tečnosti, a takođe se dešava da lijekovi za povišeni pritisak imaju nuspojave kao što je oticanje zglobova.”

Ali, uprkos ovim potencijanim uzrocima, dr Naj kaže da ne postoji realan razlog za zbrinutost za zdravlje kralja Čarlsa.

“Sigurno nema razloga za brigu za zdravstveno stanje kralja, otečeni prsti su najvjerovatnije znak njegovih godina.”

MONDO

 

Autopijac.rs