7 čudnih stvari koje se događaju vašem tijelu zimi: Evo šta se tačno dešava

Dolazak hladnijeg vremena i niske temperature mogu tjecati na naša tijela na brojne iznenađujuće načine.

Istražili smo kako naša tijela zapravo reaguju na sezonski pad temperature.

1. Vaš jezik radi više nego obično.

Niske temperature i hladan vazduh isušuju usne, zbog toga se nalazimo u iskušenju da ih navlažimo jezikom. Iako vam se možda čini kao privremeno olakšanje, ova navika zapravo dodatno isušuje vaše usne. Naime, pljuvačka sadrži enzime koji su preoštri za osjetljive usne.

2. Zubi vas mogu boljeti.

Ako imate osjetljive zube, mogli biste osjetiti oštar, prodoran bol kada je vani prehladno. Hladan zrak može doći do živaca duboko u zubu i prouzrokovati bol u zubima. Stomatolozi preporučuju disanje na nos kada ste na otvorenom i omotavanje marame oko usta kako biste se ugrijali i zaštitili osjetljive zube od zimske hladnoće.

3. Šećer u krvi se može spovećati.

Hladno vrijeme potiče vaše tijelo da oslobađa hormone stresa koji povećavaju razinu šećera u krvi. Mnogima se s padom temperature povećava i šećer u krvi jer kad je hladno manje smo motivirani za izlazak i vježbanje. Budući da tjelesna aktivnost smanjuje šećer u krvi, liječnici preporučuju vježbanje kod kuće zimi kako bi nivo šećera bio pod kontrolom.

4. Mogli biste smršavjeti.

Iako je istina da se mnogi ljudi zimi debljaju, tijelu je također lakše sagorijevati kalorije kad je hladno. Kada se naša tijela prilagode na hladne temperature, mi proizvodimo toplinu i sagorijevamo dodatnu energiju. Kada drhtimo kako bismo se prilagodili hladnoći, sagorijevamo više kalorija da bismo stvorili toplotu.

5. Mogli biste dobiti više bora.

Ne možemo u potpunosti kriviti zimu za više bora, ali naša je koža osjetljivija na oštećenja tijekom hladnog perioda. Budući da tijekom hladnih mjeseci dolazi do pada vlage u zraku, vaša koža počinje se isušivati.

6. Vid vam se može pogoršati.

Naše oči su više izložene zimi nego ljeti. esto zaboravimo nositi sunčane naočale koje blokiraju UV zrake u hladnoj sezoni, ali sunce koje se odbija od snijega može ozbiljno oštetiti naše oči. Liječnici preporučuju korištenje umjetnih suza zimi kada ste vani.

7. Brže ćete dehidrirati.

Tijekom zimskih mjeseci rijetko osjećamo žeđ i često zaboravimo piti dovoljno vode. Ali, osjećaj manje žeđi ne znači da vašem tijelu treba manje vode, a važno je svakodnevno piti pravu količinu vode koja vam je potrebna.