Djevojka mi je imala veoma male grudi

“Djevojka mi je imala veoma male grudi, skoro skroz ravne. I nagovorim je poslije godinu dana da stavi silikone. Mislim i ona je htjela, nije bilo samo na moj prijedlog.
Čak sam štedio da joj platim pola troška.
I ugradi ona solidne trojke, taman, ni prevelike ni premale. I sad nakon pola godine desi se da grudi izgledaju super, ali mi se sad njene usne ne sviđaju, užasan mi je osjećaj kad je poljubim. Ne smijem to da joj kažem, da je nagovorim na još jednu operaciju, ali me sve manje loži zbog toga. I razmišljam da je ostavim.

BONUS ČLANAK: 5 perioda u partnerstvu

Iako je svako partnerstvo jedinstveno, ono uvijek uključuje 5 ključnih perioda ili. stepeni. Spajanje, sumnja i poricanje, razočaranje, odluka i iskrena ljubav su faze koje se odvijaju ciklično, a ne linearno. Često pogrešno mislimo da sve romantične veze napreduju od uvodnog poznanstva, do vrtoglave zaljubljenosti, malih i velikih iskušenja i na kraju do blaženog stanja koje obećava vječnu sreću i ljubav. Ali to je utopijska predstava koja nema puno veze sa stvarnim životom.

Opisanom scenariju najčešće svjedočimo u romantičnim filmovima, romanima i pjesmama. Ali u stvarnosti, ljubav je putovanje bez krajnjeg cilja i pogrešno je očekivati ​​da ćete u nekom trenutku života doseći vrh partnerstva. Za takav vrh obično slijedi nova prepreka, izazov ili životni test. Kao što je gore spomenuto, ljubav je ciklična, što znači da se čak i oni koji su dostigli peti stepen mogu na kraju naći u već iskusnoj prošlosti. Dakle, ljubav je jedno beskrajno putovanje.

Spajanje i povezivanje

Prva faza partnerstva naziva se spajanje, povezivanje, upoznavanje, uspostavljanje kontakata, ukratko – faza medenog mjeseca ili mjeseci. Ovo je obično početna, ali sveobuhvatna romansa u kojoj se partneri gube i uključuju neizmjernu radost, poplavu hormona, puno seksualnosti i osjećaj da će to trajati zauvijek. U ovoj fazi, pojedinci osjećaju da su pronašli “ljubav svog života”, “svoju bolju polovicu”, “blizanca duše”, jer je meč savršen u njihovim očima. Razgraničenja su vrlo mala u ovom periodu, postoji i osjećaj da želimo zauvijek ostati zajedno. Intenzivne emocije često zaklanjaju naš racionalni dio, jer biokemijske promjene u mozgu ili. koktel hormona pokreće i također održava stanje zaljubljenosti. U ovoj fazi postajemo ‘ovisni’ o partneru, ignorirajući njegove ‘greške’ i negirajući bilo kakve sumnje.

→ Šta raditi u ovoj fazi? Uživajte koliko god možete, jer su osjećaji najintenzivniji u ovoj fazi. Ipak, nije suvišno znati gledati na vezu iz daljine i zapitati se je li ta osoba zaista prava za nas. Takođe je korisno slijediti savjete najmilijih koji znaju mnogo objektivnije procijeniti i otkriti moguće ‘alarme’. Ne žurite s prebrzim donošenjem važnih odluka, jer vam ova faza prilično zamućuje prosudbu i nehotice se nađete u situacijama koje nisu najzdravije. Drugim riječima – ne odlučujte u fazi intenzivne zaljubljenosti, jer su to trenutni osjećaji koji obično prolaze s vremenom, ali mogu donijeti žaljenje.

Sumnja i poricanje

Drugo razdoblje ili faza donosi sumnje i poricanja; u njemu napokon počinjemo primjećivati ​​razlike između nas i našeg partnera. Probudimo se iz transa zaljubljenosti i iznenada otkrivamo da su nas počele smetati upravo one osobine koje su nam se nekad činile savršenima. Njegova pouzdanost i tačnost sada nam se mogu činiti krutima i preozbiljnim. Njena velikodušnost čini nam se neodgovornom i rasipnom. Sada njegovu avanturističku prirodu vidimo kao nepotreban rizik.

Kada je riječ o ovoj točki, sukobi i trvenja su česti i odjednom se počinjemo čuditi promjeni partnera. Osjećaj zaljubljenosti počinje se miješati s otuđenjem, počinju se javljati sumnje jesmo li zaista stvoreni jedno za drugo. Kako frustracija eskalira, tako raste i naš biološki odgovor na stres. Ovisno o našim osobinama ličnosti i okolnostima, možda ćemo se htjeti boriti ili povući.

→ Šta raditi u ovoj fazi? U ovom trenutku su ključne vještine upravljanja sukobima. Važno je naučiti konstruktivno se baviti problemima u vezama i odnositi se prema drugima s poštovanjem. Zapamtite da su trvenja i sukobi normalni dio veze i nisu znak da veza mora prestati. Također je važno utvrditi između zdravog neslaganja i nezdrave kontrole. Budući da je ovo faza u kojoj se počinju pojavljivati ​​razlike, ovaj period veze pravo je vrijeme za učenje ‘ljubavnog jezika’ ili drugim riječima, onoga što partneru u vezi najviše odgovara.

Razočaravajuće ili razbijajuće iluzije

Treće razdoblje veze naziva se i zimska sezona ljubavi, koja se mnogima čini kraj zajedničkog puta. U ovom trenutku na površinu izlaze mnogi sadržaji i obrasci koji su do sada bili uskraćeni i skriveni pod tepihom. Neki su parovi u ovoj fazi u stanju pripravnosti i samo čekaju razlog za prekid, drugi se mogu tiho udaljiti i ulagati sve manje energije u održavanje veze. U ovom trenutku, naše izvorno iskustvo ljubavi samo je daleka uspomena, pa se mnogi parovi razilaze u ovoj fazi. S druge strane, postoje i oni koji, uprkos prazninama koje nastaju na površini, ne sumnjaju u posvećenost i sukobe shvaćaju kao teme na kojima treba raditi.

→ Šta raditi u ovoj fazi? U prvoj fazi spajanja primjećujemo samo pozitivne stvari i izbjegavamo sve što ne spada u taj kontekst. Međutim, u fazi razočaranja usredotočujemo se na nedostatke veze. To znači da se lijepe stvari često zanemaruju, a pogrešne stvari privuku svu našu pažnju. Ne poričite probleme i nesuglasice, iako je ponekad zamorno slušati ponavljajuće argumente. Ključno je da sve problematične teme rješavamo kontinuirano. Znate, ako dugo budemo pometali pod tepih, mogli bismo uskoro naletjeti na njega.

Odluka

Četvrta faza odnosa jednostavno se naziva odlukom jer je to prekretnica u kojoj počinju nastajati teži sukobi i nefunkcionalno ponašanje. Emocionalne ucjene, bježanje od veze, ravnodušnost, odvojenost i skrivanje iza obrambenih mehanizama. Ovo je faza kada parovi počinju stvarno razmišljati o prekidu veze. U tom su razdoblju moguća tri scenarija: ili ćemo ostati u vezi i težiti tome, ili ćemo ostati i pustiti da se stvari odvijaju bez našeg uključivanja i truda, ili ćemo vezu prekinuti.

→ Šta raditi u ovoj fazi? U ovoj fazi je važno razumjeti vlastitu ulogu u vezi. Važno je biti svjestan da u vezi nema krivaca, jer svaki pojedinac daje svoj dio slagalice koji stvara određenu dinamiku. Ako odlučimo održavati vezu, u tom periodu možemo naučiti važne vještine i prevladati blokade, što nam pomaže da postanemo još bolji, pružajući tako šansu za rast i produbljivanje. S druge strane, zaključci veze mogu se donijeti i na konstruktivan način i ne uključuju nužno svađe i ogorčenja.

Iskrena ljubavi

Ova faza je ljubav iz srca, nazivamo je i ljubavnim ljetom, kada parovi prihvaćaju nesavršenosti i u sebi i u drugima. Svjesni su da savršeno podudaranje i savršena ljubav ne postoje. Čak i u ovoj fazi još uvijek ima prostora za rad na vezi, jedina razlika je u tome što se parovi lakše nose s neugodnim temama, a da se ne osjećaju ugroženo. Parovi su opušteniji, neki čak doživljavaju uzbudljivu strast i radost nego na samom početku. Najbolje je kad znaju kako se (samo) otkriti na način koji im omogućava da se ponovno zaljube jedno u drugo.

→ Šta raditi u ovoj fazi? Iskrenu ljubav podstiču osobine koje su: humor, prilagodljivost, kompromisi, otpornost, zdrave granice, briga o sebi i život sa smislom i svrhom. Parovi mogu ostati u ovoj fazi dok god mogu kao pojedinci održavaju vlastiti integritet, a time i integritet oboje. Važno je biti svjestan da nas negdje u daljini uvijek očekuju nova iskušenja i izazovi, a ključno je kako smo emocionalno opremljeni za suočavanje s njima.