Dr Nada Macura objašnjava zašto ste ovih dana mogli da osjetite umor ili malaksalost

Iako se svi radujemo toplom vremenu, to definitivno ne utiče dobro na naš ogranizam

Iznenadne turbulentne promene temperature za ovo doba godine nisu pogodne ni za jednu grupu pacijenata, ali ni za zdrave ljude, kaže Nada Macura, kardiolog i dugogodišnja portparolka Hitne pomoći.

Kada hladniji talas prelazi u topliji, dolazi do zdravstvenih problema kod osoba koje imaju neurološke bolesti, probleme sa cirkulacijom, dok je za asmatičare kritičan jutarnji period, kaže Macura za Tanjug.

Ističe da kod ovih grupa pacijenata dolazi do umora, malaksalosti i pogoršanja bolesti.

Čak i na zdrave ljude ovako visoke temperature u januaru mogu uticati ”neprimjereno”, što može dovesti do pospanosti, umora, nervoze….

– Nije uputno mnogo vremena provoditi napolju, jer naš adaptaciopni sistem još ne može da ”niveliše” ove skokove temperature koje će biti i do 14 stepeni – savjetuje Macura.

U Srbiji je u prva dva dana nove 2021. godine “pravo proljeće”, sunčano i toplo vrijeme, sa dnevnim temperaturama iznad 10 stepeni.

Sutra, u nedelju, očekuje se postepeno naoblačenje, mestimično sa kišom, na visokim planinama sa snijegom, ali i dalje toplo.

Prema izgledima vremena do 10. januara, biće pretežno oblačno, mjestimično kiša, u visim planinskim predjelima snijeg, uz temperaturu u postepenom padu, ali i dalje iznad prosječnih vrijednosti.

(Telegraf.rs/Tanjug)