GLUMIO JE PRINCA MUSTAFU U SERIJI

Glumac turskog porekla, Mehmet Gunsur, kojeg smo mogli da gledamo u ulozi princa Mustafe u seriji ‘’Sulejman Veličanstveni’’, rođen je u Istanbulu 8. maja 1975. godine.

Prije nego što je počeo da se bavi glumom radio je kao barmen i maneken. Vrlo brzo skrenuo je pažnju na sebe, kako svojim izgledom, tako i svojim glumačkim sposobnostima.

Njegova velika uloga, uloga princa Mustafe u pomenutoj seriji donela mu je veliku popularnost. Nakon nje on je odigrao još značajnih uloga

Mehmet je osvojio nagradu za glumca koji najviše obećava 1998. godine na Međunarodnom filmskom festivalu u Ankari za ulogu u filmu “Hamam” i 2003. godine posebna nagrada žirija na prestižnom turskom festivalu u Antaliji za glumu u filmu “O Simdi Asker”.

Dvije godine prije nego što je počelo snimanje serije o najpoznatijem turskom sultanu, Mehmet je znao je da će igrati princa Mustafu pa je imao dovoljno vremena da se posveti čitanju o tom razdoblju njegove vladavine. Iako priznaje da bi voio da zaviri u harem na jedan dan, Mehmet ipak ne bi volio da živi u vrijeme najvećeg turskog osvajača.

Lijepi turski glumac izazavao je takvu histeriju među ženama u svojoj rodnoj zemlji da je nakon što je njegov lik u seriji surovo ubijen po naredbi sultana lično, pokrenuto nekoliko peticija da se Mehmet vrati u seriju. Jedan vaterni fan njegovog lika je čak angažovao advokate da podignu optužnicu zbog Mustafinog ubistva!

Koliko je verodostojno izneo lik turskog princa pokazuje i to da je nakon prikazivanja scene ubijanja princa Mustafe u Turskoj, hiljade ljudi ponovo počelo da posjećuje njegovo turbe u Bursi, gdje je sahranjena i njegova majka sultanija Mahidevran.

Ipak, nažalost svih obožavateljki Mehmet je u srećnom braku već osam godina. Svoju sadašnju suprugu, italijansku rediteljku dokumentarnih filmova Katerinu Mongio, upoznao je u Italiji gdje je završio studije glume. Ubrzo, par je stao pred oltar. U braku su već osam godina i imaju sina Alija i ćerku Maju.