Zgrada stara 30 godina preživjela je zemljotres u Turskoj:

UAntakiji u Hataju, koji je gotovo sravnjen sa zemljom u razornim potresima koji su 6. februara pogodili Tursku, zgrada stara 30 godina ostala je neoštećena, dok su novogradnje oko nje padale kao kule od karata.

Na ovom području uništeno je na hiljade zgrada i kuća, ali ova zgrada nije ni makla, iako se zgrada do nje srušila do temelja. Ono što je mnogima zapalo za oko nakon razornih potresa, jeste da čak ni saksije na balkonima nisu popadale.

Nastavnik Mahmut Ajtak, nekadašnji vlasnik ove zgrade koju su gradila četiri brata, rekao je da je u šoku gledao kako su sve komšijske zgrade sravnjene sa zemljom.

„Kada smo ovu zgradu gradili stavili smo dva sloja betona u temelj. Dakle samo na temelj smo potrošili materijala za dva sprata. Izgradili smo 60 stubova. Hteli smo stabilnu zgradu, koja može da izdrži i potres od 8 stepeni po Rihteru“, priča Mahmut za Milliyet.

Mahmut kaže da se sa gradnjom počelo 1983, ali da je zgrada bila gotova 1992. godine, prenosi Telegraf.rs.

„Tek naredne godine smo se uselili. Zgrada ima 30 godina i više. Kovač od kog smo tada kupovali gvožđe za izgradnju rekao nam je: ‘Gledaj, profesore, 40 godina se bavim ovim poslom. Nikad nisam ovoliko gvožđa postavio. Nikad ovoliko betona nalio. I da nas zemljotres od 9 stepeni pogodi, ova zgrada će ostati da stoji'“, priseća se Mahmut.

On kaže da mu je taj radnik tada rekao da, sve i da udari zemljotres, Mahmut i njegova porodica ne moraju da bježe, jer se ni pukotina na zidu neće pojaviti.

Mahmut je presrećan što su životi porodica koji žive u deset stanova u toj zgradi spaseni.

„Zato što smo dobro gradili sačuvali smo živote tih ljudi. Unutra ima 10 stanova… Zgrada do nas ne postoji. Gradili su je bez da su je ukopali, nema temelja“, kaže Mahmut.

Nažalost, iako je sa braćom izgradio možda i najbezbjedniju zgradu u Turskoj, Mahmut je doživio tragediju u ovom potresu.

„Moja sestre Aetija odlučla je da kupi luksuzan stan i preselila se. Cijela ta zgrada se srušila. I ona i suprug su stradali… Da je ostala ovde, bila bi živa“, rekao je Mahmut.

On dodaje da je njegov brat prodao stan u zgradi zbog finansijskih poteškoća.