JEDNOSTAVNA VEŽBA ZA ISTEZANJE VRATNIH PRŠLJENOVA! Uklanja BOL, a evo kako se RADI

Vrat, tj. vratni deo kičme često pati od nedostatka pokretljivosti, što dovodi do deformacije pršljenova i intervertebralnih diskova. Mnogima poznati osećaj stezanja i bola u vratu, naročito posle spavanja ili na kraju dana, proizlazi iz poremećenog položaja pršljenova
Značajno opterećenje snose prva dva cervikalna zgloba, oni pružaju okrete i nagibe glave. Prvi zglobovi vrata razlikuju se od ostalih po obliku, sadrže mnogo ligamenata i zahtevaju posebnu negu.

Predstavljamo vam vežbu koja je napravljena da bi se vratila pokretljivost vrata sa naglaskom na prvom i drugom pršljenu.

Tokom ovog treninga naginjemo glavu u stranu, ali to nije uobičajeni nagib koji uključuje čitav cervikalni region.

Vežbajte “dvostruko zaustavljanje”
Ova vežba je jednostavna i prikladna – može se raditi ili stojeći ili sedeći. Ispravite kičmu, stavite glavu ravno. Stavite desnu ruku na desnu slepoočnicu, prstima usmerenim prema vrhu glave. Čvrsto pritisnite levu ruku na vrat na levoj strani. Desnom rukom nagnite glavu ulevo dok levom rukom držite vrat tako da se ne savija.

Držite glavu u tom položaju nekoliko sekundi i ponovite isto na drugoj strani.

Vežbu treba da uradite 10-15 puta. Izvodeći ovu vežbu, delujemo na pršljenove- atlas i os, razvijamo zglobove i istežemo mišiće. Istovremeno su ojačani ligamenti čija je snaga neophodna da bi kičma bila ujednačena.

Vežbanje takođe stimuliše protok krvi i pospešuje obnavljanje tečnosti u zglobovima. Trajanje treninga je 2-3 minuta dnevno, može se podeliti na nekoliko pristupa, na primer, ujutru i uveče. Vežbu je važno raditi svakodnevno.