TREBAJU LI MUŠKARCI BRIJATI PAZUHE? Konačno, ovo je odgovor

Portal Men’s Health proveo je istraživanje i potvrdio kako više od polovice muškaraca brije pazuhe.

Oko 52 posto kaže da je to iz estetskih razloga, a 16 posto njih briju pazuhe jer im je lakše kada vježbaju. Samo jedan od deset muškaraca rekao je da baš nikada nisu obrijali dlake ispod pazuha.

Tako da ako pitate anketirane, odgovor je – da. Trebaju brijati i briju.

Nauka nam nije dala egzaktan odgovor na to zašto muškarci imaju dlake na pazusima. Moguće je da su jednom te dlake služile da privuku ženu mirisom znoja, kaže Daniel Lieberman, profesor na Sveučilištu Harvard.

No, danas to svakako nije slučaj, stoga je preporuka da svakako obrijete dlake i oslobodite svoje pazuhe.

5 razloga zašto bi muškarci trebali brijati pazuhe
1. Da bi reducirali mrlje od znoja

Znoj proizvode dvije vrste žlijetda: ekrinske i apokrinske.
Da li brijanje pazuha smanjuje znoj? Ne. Obje žlijezde postoje ispod kože, tako da uklanjanje dlaka s pazuha neće uzrokovati da iznenada prestanu stvarati znoj. Međutim, vaša koža može bolje apsorbirati dezodorans i antiperspirante kada nema dlake koja djeluje kao tampon, a to može umanjiti pojavu znoja.

2. Da bi smanjili tjelesni miris

Smanjenje neugodnih tjelesnih mirisa jedna je od glavnih prednosti brijanja pazuha. Ne samo da uklanjate bakterije koje izazivaju miris i koje se uzgajaju, nego i povećavate efikasnost dezodoransa i antiperspiranata.

3. Da bi postigli bolje rezultate u sportu

Jeste li se ikad zapitali zašto sportisti depilaraju dlake? To je zato što tijelo bez dlaka ima nekoliko prednosti kada je riječ o atletskim performansama.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu “Medicina i nauka u sportu i vježbanju”, trkači maratonaci koji su se brijali poboljšali su svoje vrijeme trčanja za čak 5,7 sekundi.

Borci obično briju svoje tijelo kako bi umanjili iritacije na koži uslijed kontakta sa protivnicima.

4. Kako bi se osjećali ugodnije

Osjećaj ugodnosti još je jedan uvjerljiv razlog zašto muškarci briju.

Da li bi muškarci trebali brijati pazuhe? Ako vam se ne sviđa svrbež pazuha, onda da.

5. Da bi bolje izgledali

Potrebno je da bodibilderi obriju pazuhe i druge dlake na tijelu kako bi izgledali najbolje na takmičenjima, dok se drugi sportisti poput trkača, biciklista i plivača jednako brije kako bi maksimizirali svoje performanse.

Ne postoji toliko imperativ da većina momaka obrije dlaku na tijelu, ali mnogi to čine samo zbog izgleda.

5 razloga zašto muškarci ne bi trebali brijati pazuhe
1. Brijanje pazuha je bolno za održavanje.

Brijanje pazuha je komplikovan posao. Njegova neravna površina otežava upravljanje britvicom ili trimerom, povećavajući rizik od posjekotina. Štoviše, koža ispod ruku vrlo je osjetljiva i, prema tome, vrlo osjetljiva na gnjide, depigmentacije i iritacije.

2. Brijanje pazuha čini da mirišite manje muževno.

Naučnici vjeruju da dlake postoje kako bi pomogle u zamki i prenošenju feromona, suptilnih mirisa koji ženama (ili muškarcima) poručuju da imate ono što je potrebno da joj osigurate zdravu, snažnu djecu.

3. Brijanje pazuha može prouzrokovati infekcije.

Budući da je koža ispod ruku tako osjetljiva, brijanje može uzrokovati osip, iritaciju i urasle dlake. Može čak izazvati folikulitis, kožni poremećaj koji ponekad rezultira ožiljcima i trajnim gubitkom kose.

4. Brijanje pazuha ne smanjuje znoj.

Znojne žlijezde su te koje stvaraju znoj, a ne dlake ispod pazuha. Brijanje ne uklanja te žlijezde, tako da se nećete znojiti manje nego što već činite.

5. Obrijani pazusi nisu privlačni.

Neke žene i muškarci vole dlake na tijelu, od brade pa do dlaka ispod pazuha.