KO IMA PREDNOST NA RASRSNICI GDJE NE RADE SEMAFORI: Svi pogrešno odgovore

Na raskrisnici na slici saobraćaj je regulisan isključivo semaforima, koji u ovoj situaciji ne rade.

Budući da nema dodatnih saobraćajnih znakova, kao ni saobaćajca, postavlja se pitanje kako će se u toj situaciji odvijati.

Kojim redoslijedom će se automobili kretati kroz raskrsnicu:

1. Žuti – bijeli – crveni,
2. Crveni – žuti – bijeli,
3. Bijeli – crveni – žuti,
4. Žuti – crveni – bijeli,
5. Bijeli – žuti – crveni.

Odgovor

Budući da semofori na raskrsnici ne rade, a da na njoj nema drugih saobraćajnih znakova kao ni saobraćajca, situacija je ista kao da raskrsnica nije ni regulisana. To znači da sva vozila dolaze iz ulica iste važnosti.

U ovakvoj situaciji primjenjuju se pravilo desne strane i pravilo koje kaže da na raskrsnici vozilo koje zadržava svoj pravac kretanja ima pravo prvenstva prolaza u odnosu na vozilo koje dolazi iz suprotnog smjera, ali ne nastavlja pravo nego skreće, u ovom slučaju, ulijevo.

Ovdje imamo i situaciju da je plavi automobil zatvorio ulaz u raskrsnicu za bijeli autombil, koji se nalazi iza njega pred ulazom u raskrsnicu. Zbog toga, bijeli automobil ne smije da uđe u raskrsnicu iako ima prvenstvo prolaza u odnosu na crveni, pošto bi se zbog gustine saobraćaja zaustavio na raskrsnici i tako onemogućio normalan protok vozila i pješaka.

Iz svega ovoga slijedi da je redoslijed prolaska vozila kroz raskrsnicu: žuti – crveni – bijeli. Tačan je odgovor pod brojem 4.