POJAVILA VAM SE VLAGA U KUĆI? OVO JE NAJEFTINIJI NAČIN DA NESTANE ZAUVIJEK: Kuća će mirisati kao da vlage nikada nije bilo

Shladnijim danima dolazi i velika muka mnogih, vlaga u domu. I dok je većina skupih proizvoda koji garantiraju učinkovitost zapravo beskorisna ovaj problem možete riješiti i bez skupih hemikalija, a potreban vam je samo troprocentni hidrogen peroksid.

Postupak:

-Tropocentni peroksid ulijte u posudu sa prskalicom pa da se nanese na mjesto gdje se pojavila buđ.

-Ostavite da djeluje desetak minuta i obrišete običnom krpom.

Kako ovo djeluje:

Hidrogen peroksid je antibakterijsko sredstvo pa uništava uzroke buđi. Također, možete ga koristiti i za dezinfekciju drugih prostorija u domu

BONUS:

BALKANCI ZIMI OBOŽAVAJU KISELI KUPUS, ALI SKORO NIKO NE ZNA KAKO GA PRAVILNO PRIPREMITI: Ne pravite ove greške, POKVARIT ĆETE OKUS

Hrana bogata probioticima je veoma važna za zdravlje, ali postoje greške kojima ćemo ih uništiti!

Hrana bogata probioticima često je i odlična osnova raznih jela, jer zbog procesa fermentacije ima jak ukus i pikantnu kiselinu.

Sarma ili podvarak samo su neki od primjera gdje ćemo kiseli kupus i njegov jedinstven ukus “upariti” sa mesom, suvim mesom ili pirinčem.

Ali, da li na ovaj način unosimo probiotik iz kiselog kupusa?

Nažalost, ne. Žive probiotske kulture uglavnom će biti uništene termičkom obradom i to na relativno niskoj temperaturi, što znači da će sarma koja se krčkala u loncu, ili podvarak koji je dugo bio u rerni, izgubiti najveći dio ovih zdravih nutrijenata.

Ako ne kiselite sami kupus, možda ćete kupiti već ukiseljene glavice, ali znajte i da proces obrade zbog čuvanja može uništiti dio probiotika koji se u njima nalaze.

Fermentisane namirnice zato bi trebalo dodavati pred kraj kuvanja ili ih jesti kao salatu.

Izvor:Mondo