ZGRADE SE URUŠILE KAO KULE OD KARATA

Više od deset osoba iz građevinskog sektora uhićeno je u Turskoj nakon urušavanje tisuća zgrada u potresu koji je u ponedjeljak pogodio jug zemlje, izvijestili su lokalni mediji u subotu. Među privedenima je poduzetnik iz pokrajine Gaziantep i jedanaest ljudi iz pokrajine Sanliurfa, navodi turska agencija DHA.

Stravično urušavanje zgrada razotkrilo je nesavjesnu gradnju i nepoštivanje zakonskih propisa u gradnji čime su stanovnici praktički izgubili izglede za preživljavanje. Zbog toga u Turskoj ključa bijes stanovništva kako raste broj žrtava, do sada gotovo 22.000, a više od 80.000 je ranjenih.

Očekuju se nova uhićenja pošto je državni odvjetnik za regiju Diyarbakir, jednu od deset pokrajina pogođenih katastrofom, najavio u subotu da je napisano 29 uhidbenih naloga, javlja službena novinska agencija Anadolija. Prema tom izvoru, jedan od uhićenih je poduzetnik koji je gradio stambene zgrade u Gaziantepu, a priveden je u Istanbulu.

Državno odvjetništvo počelo je nekoliko istraga u pokrajinama pogođenima potresom kao što su Kahramanmaras u kojoj je okrug Pazarcik, gdje je bio epicentar potresa.

Tursko ministarstvo pravosuđa naredilo je državnim odvjetnicima deset pokrajina da “otvore istrage o zločinima povezanima s potresima”.

U petak je policija u zračnoj luci Istanbula privela poduzetnika iz pokrajine Hatay koji je gradio luksuznu rezidenciju Renesansa, a ona se poput kule od karata urušila na stanare.

U Turskoj koja leži na višestrukim linijama rasjeda i ima tešku povijest velikih potresa, kvaliteta gradnje toliko je loša da se zgrade raspadaju kao da su od papira.

Stručnjaci kažu da Turska ima propise za sprječavanje takve katastrofe, ali ih građevinske tvrtke bijedno provode.

Najveće građevinske tvrtke često su bliske predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu.

Glavna greška: Neelastične betonske zgrade
Američki stručnjaci za protupotresnu gradnju, gledajući fotografije i video zapise zgrada koje su se doslovce spljoštile rekli su da je glavna greška već sad očigledna:  to su neelastične betonske zgrade, koje imaju neadekvatnu konfiguraciju željeznih armaturnih šipki što omogućuje da beton postane krt i eksplodira prema van.

“Ako vam noseći stupovi eksplodiraju prema van, podovi će se samo naslagati jedni na druge”, rekao je profesor James Dolan, stručnjak za sustave rasjeda u Kaliforniji i Turskoj.

Zgrade mogu biti osjetljive na urušavanje i zbog manjka odgovarajućih veza između okomitih stupova i vodoravnih podova pa te veze pucaju u trešnji izazvanoj potresima.

Krivnja leži i na niskoj kvaliteti obrazovanja inženjera i arhitekata, smatraju neki stručnjaci.  Dodaju da su se turski dužnosnici također kockali ublažavanjem propisa.

Na papiru standardi postoje, ali…
Turska pravila o gradnji, temeljena na kalifornijskim, redovito su revidirana od potresa 1999. u sjeverozapadnoj Turskoj, a posljednji put 2018.  “Na papiru standardi postoje, a poslovi nadzora povjereni su privatnim tvrtkama”, rekao je istanbulski arhitekt Aykut Koksal.

No, nadzor je slab, dodao je, dajući graditeljima veću slobodu da slijede – ili ne – pravila.

Komplicirane birokratske procedure također završavaju razvodnjavanjem utvrđivanja odgovornih ako ili kada nešto pođe po zlu i konačno koraka i potpisnika je toliko da je na kraju teško identificirati tko je odgovoran. Predsjednik Erdogan pridavao je veliku važnost izgradnji otkako je njegova Stranka pravde i razvoja (AKP) došla na vlast 2002. godine.

Procvat građevinarstva potaknuo je značajan gospodarski rast pod Erdoganom u prvim godinama njegove vladavine.