AKO BOLUJETE OD OVIH HRONIČNIH BOLESTI, OČEKUJTE POGORŠANJE: Simptomi se javljaju u JESEN i znak su da mijenjate terapiju

Saznajte koje bolesti se pogoršavaju u jesen.

Česte promjene temperature i vremenskih prilika u jesen mogu da pogoršaju hronične bolesti poput šizofrenije i srčanih oboljenja, upozoravaju imunolozi.

Specijalisti kažu da se na prvom mjestu osobe sa kardiovaskularnim oboljenjima najčešće žale na pogoršanje stanja u jesen: drastičnog skoka pritiska i bolova u predelu srca koji se povezuju sa anginom pektoris. Takođe, ako zakače prehladu, kod pacijenata sa hroničnim plućnim bolestima javlja se kašalj.

Osim toga, van sezone, kako u jesen tako i u proljeće, neke mentalne bolesti se pogoršavaju. Tokom ovog perioda, posebno je važno da oboljeli od šizofrenije kontrolišu svoje stanje. Imunolozi podsjećaju da u jesen haraju virusi, a čijem širenju doprinose promjene vremena.

Osobe sa srčanim oboljenjima takođe su u riziku, kod njih je uobičajeno pogoršanje usljed hladnoće. Kod osoba koje pate od hroničnih kardiovaskularnih bolesti nagli pad temperature može da izazove slabost i otežano disanje zbog nedostatka kiseonika.