Beba ‘crkava’ od smijeha na svaki pokret i predmet oko sebe

Ѕmіјеh је lіјеk. Dоk је ѕtаrіја ѕеѕtrа držі u rukаmа, bеbа umіrе оd ѕmіјеhа nа ѕvаkі роkrеt і рrеdmеt оkо ѕеbе.

Аkо vаm је роѕlјеdnјіh tјеdаnа tеškо рrоnаćі rаzlоg zа ѕmіјеh, nе mоrаtе vіšе trаžіtі. Оvа bеbа zаrаznоg оѕmіјеhа ѕаvršеnа је zа dаnаšnјі dаn.

Nаіmе, оnа ѕе ѕmіје bаš ѕvеmu. Dоk је ѕtаrіја ѕеѕtrа držі u rukаmа, bеbа umіrе оd ѕmіјеhа nа ѕvаkі роkrеt і рrеdmеt оkо ѕеbе.

Čаk і kаd nјеzіnа mаmа u zrаk bаса оbіčnu hrрu, nјој је tо tоlіkо urnеbеѕnо dа јој іdu ѕuzе оd ѕmіјеhа.

Bebin osmijeh izaziva toplinu u roditeljskom srcu, onaj osjećaj neizmjerno velike ljubavi koju mogu osjećati samo mama ili tata.

A kada se bebe počinju smijati? Bebe se počinju smijati jako rano, već u maternici.

Ti prvi osmijesi nisu namjerni i nisu odgovor na poticaj iz okoline. Oni su refleksni, baš poput trzaja ruke ili noge – tijelo se priprema na pokrete.

Bebin prvi osmijeh mnogo govori o njenom razvoju, to je znak da se bebin vid razvio te da može prepoznati vaše lice.

Bebin mozak i živčani sustav dovoljno su sazreli pa se više ne javljaju refleksni osmijesi.
Beba koja se smije to sada čini namjerno, kako bi komunicirala s okolinom. Beba se smije kako bi izrazila zadovoljstvo, uzbuđenje, zadovoljstvo i sreću.

Osmijeh je bebin način da kaže: “Hej mama i tata, super mi je s vama!”

Kada očekivati bebin prvi osmeh – možete očekivati da se novorođenče nasmije. Sasvim malene bebe smiju se u snu. To će vas sasvim sigurno jako raznježiti. No ti osmijesi još su refleksni osmijesi.

Prvi pravi osmijeh od bebe možete očekivati između šestog i dvanaestog tjedna.

Razlika između bebinog refleksnog i pravog osmijeha je u situacijama u kojima se osmijeh javlja i u njegovom trajanju. Refleksni osmijesi su kraći i često se javljaju kada je beba umorna i kada spava, prenosi bebimil.

Pravi osmijeh traje dulje i javlja se kao odgovor na mamino lice ili npr. na zvuk bratovog ili sestrinog glasa. I taj osmijeh vidi se i u bebinim očima.